5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCeaiuri calmante pentru litiaza renală

Ceaiuri calmante pentru litiaza renală

Pietrele la rinichi, cum mai este cunoscută în limbajul cotidian litiaza renală sau, este o afecțiune care se caracterizează prin formarea de calculi minerali la rinichi.

Diagnosticată mai frecvent la bărbați decât la femei, litiaza renală este o problemă de sănătate destul de des întâlnită și deloc plăcută atunci când calculii minerali migrează de-a lungul tractului urinar și sunt eliminați. Deplasarea și eliminarea calculilor minerali produc durere severă, așa-numita colică renală.

Cauzele apariției calculilor renali sunt diverse și țin de regulă de un dezechilibru al balanței dintre apă, minerale, săruri și minerale prezente în urină.

Litiaza renală, care poate fi simptomatică atunci când este sub formă de nisip, microlitiază, sau complicate atunci când deja se formează calculi de dimensiuni mari. Atunci pot apărea simptome supărătoare precum greață și stări de vomă, febră, lipsa poftei de mâncare, oboseală și dureri puternice.

Un rol important în prevenirea litiazei renale îl joacă alimentația. Aceasta trebuie adpatată însă la tipul de calculi renali depuși în rinichi, ei variind în funcție de dezechilibrele din fiecare organism în parte.

Astfel, în cazul oxalaților de calciu trebuie evitate alimentele bogate în acid oxalic precum ouăle și sunt recomandate peștele, semințele, ciupercile, varza, dar și fructe precum pepene galben, banane, piersici, caise, struguri. Când calculii provin din acid uric este bine să se consume cât mai puține proteine de origine animală, în special carne roșie. Dincolo de medicația adecvată în funcție de cât de severă este litiaza renală, pe post de adjuvante se pot folosi ceaiuri din plante, efectul curativ al acestora fiind cunoscut de mult timp.

Mătasea de porumb are efecte benefice în infecțiile tractului urinar, calmează și amelioreaza durerile provocate de litiaza renală, ajutând la eliminarea calculilor. Din mătasea de porumb, proaspătă sau uscată, se face o infuzie din care se beau trei cești pe zi. Tot ca infuzie se poate bea o cană de două ori pe zi din ceai de păpădie. Se prepară o infuzie din 20 de grame de păpădie cu rădăcină, 10 grame frunze de plop tremurător, 10 grame frunze de urzică și 10 grame frunze de mesteacăn care ajută la eliminarea nisipului sau a pietrelor mici. Pentru prepararea ceaiului se toarnă o jumătate de litru de apă rece peste două lingurițe de amestec, și se pune pe foc 20 de minute. Apoi se strecoară și se diluează cu un litru de apă caldă. Se bea câte o cană cu ceai de 2-3 ori pe zi. Tot pentru litiază renală mai sunt recomandate ceaiurile din cozi de cireșe și frunze de merișor.  

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă