Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cât costă tratamentul pentru leucemia mieloidă cronică

Peste 10.000 de români au o formă rară de cancer, iar dintre ei 1.300 sunt cu leucemie mieloidă cronică. Tratamentul în acest caz costă aproape 2.300 de euro lunar, a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare, Dorica Dan.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 22.09.2015 - 18:07

Peste 10.000 de români au o formă rară de cancer, iar dintre ei 1.300 sunt cu leucemie mieloidă cronică. Tratamentul în acest caz costă aproape 2.300 de euro lunar, a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare, Dorica Dan, informează Mediafax.

"Cancerele rare sunt incluse în categoria bolilor rare, care sunt definite în Uniunea Europeană ca fiind boli cu o incidenţă de sub cinci cazuri la 10.000 de persoane. În România sunt peste 10.000 de pacienţi cu cancere rare. Dintre ei, 1300 au leucemie mieloidă cronică. Vestea bună este că toţi pacienţii au tratament, costul pe lună al medicaţiei fiind de aproape 2.300 de euro. Pentru prima dată nu avem bolnavi pe lista de aşteptare" a precizat Dorica Dan, de Ziua Mondială a Leucemiei Mieloidă Cronică.

Preşedintele ARCrare a precizat că în cazul persoanelor diagnosticate cu cancer este esenţial şi tratamentul psihologic.

"Vestea că o persoana are cancer este traumatizantă. Impactul psihologic al diagnosticului de cancer este atât de mare, încât de multe ori, boala implică şi o serie de probleme de ordin psihic. Intensitatea simptomelor este diferită. De aceea, tratamentul psihologic este esenţial şi este întotdeauna special pentru fiecare persoană în parte. Condiţia este aceea de a fi diagnosticaţi la timp şi monitorizaţi", a adăugat Dorica Dan.

Potrivit preşedintelui ARCrare leucemia mieloidă cronică este identificată de cele mai multe ori la un control de rutină şi se manifestă prin infecţii şi sângerări repetate, dureri la nivelul oaselor, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare. Mai mult, 30 la sută din cazuri nu prezintă simptome mult timp.

În opinia preşedintei ARCrare este necesară implementarea unei strategii naţionale eficiente şi diagnosticare timpurie a acestei afecţiuni, mai ales în mediul rural.

La rândul lui, Horia Bumbea, medicul hematolog de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a spus că pacienţii nou diagnosticaţi beneficiază de tratament în maxim o lună, de la depunerea dosarului.

"Pacientul trebuie informat imediat ce a fost diagnosticat şi mai ales trebuie să înţeleagă importanţa tratamentului şi să îl urmeze cu stricteţe. Există cel puţin trei molecule disponibile de anul acesta chiar din linia întâi de medicamente. Tratamentul transformă boala dintr-una canceroasă într-o boală cronică", a explicat Horia Bumbea.

Medicul a adăugat că, din păcate, studiile internaţionale au arătat că, după o perioadă în care pacientul se simte bine, acesta renunţă la tratament.

"Lipsa complianţei la tratament poate duce la un eşec terapueutic.Cu tratament şi monitorizare periodică pacienţii cu această afecţiune se pot reintegra în societate şi îşi pot continua activitatea. Răspunsul la tratament este de peste 90%. Aceste răspuns nu se menţine la acest nivel în cursul tratamentului. De aceea este important să avem la dispoziţie molecule din generaţia a II-a, dând astfel posibilitatea medicilor să moduleze tratamentnul pentru a avea un răspuns foarte bun", a adăugat Bumbea.

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a spus că feedback-ul de la asociaţiile de pacienţi este foarte important pentru a vedea dacă măsurile luate sunt eficiente astfel încât lucrurile să meargă mai bine.

"Este important şi aportul pacientului în rezolvarea propriei afecţiuni. Începând de anul acesta, toate grupurile de vârstă vor beneficia de leucogramă", a adăugat Mihaela Tănase.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...