14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCanicula a redus la jumătate numărul persoanelor care vin să doneze sânge

Canicula a redus la jumătate numărul persoanelor care vin să doneze sânge

Din cauza caniculei, numărul donatorilor din ultimele zile s-a diminuat, astfel că angajaţii Centrului de Transfuzii din Capitală recoltează doar 130 de pungi de sânge faţă de cele 250, rezultate într-o zi obișnuită, informează luni Mediafax.

Anumite spitale au amânat, din cauza crizei de sânge, unele operaţii programate.

"Avem o criză de sânge din cauza acestei canicule, care nu se mai termină de două săptămâni şi a răsturnat toate previziunile şi aşteptările noastre şi nu mai facem faţă cererii spitalelor. Săptămâna trecută am avut în jur de 130-150 de pungi recoltate într-o zi, ceea ce înseamnă foarte puţin, în condiţiile în care noi recoltăm 250 de unităţi, am ajuns aproape la jumătate", a declarat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii din Bucureşti.


Un bărbat de 67 de ani, din satul Călmăţui, Galaţi, a fost găsit mort pe uliţa satului în care locuia. El este cea de-a cincea victimă a caniculei la nivelul țării și a treia din județul Galați. 

 

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii precizează că este o situaţie dificilă deoarece sunt nevoiţi să cheme donatorii chiar dacă nu este indicat să iasă din casă pe temperaturi ridicate, menţionând şi că lipsa sângelui duce la amânarea operaţiilor din spitale.

"Este o situaţie extrem de dificil de gestionat. Apelăm la alte centre de transfuzii, în primul rând la cele din jur, dar şi ele se confruntă cu aceleaşi probleme, astfel, am ajuns până la Oradea să cerem sânge. Cererea spitalelelor este la fel de mare, ne străduim să asigurăm, în primul rând, necesarul pentru situaţiile de urgenţe pentru că sunt cele mai importante, iar operaţiile programate mai aşteaptă, medicii fiind constrânşi să le amâne.(…) Suntem într-un cerc vicios din cauza caniculei. Pe de-o parte, oamenilor li se spune să stea în casă, să nu se exppună pentru că disconfortul termic este foarte ridicat, pe de altă parte, noi nu putem să ne descurcăm fără ei şi îi chemăm la donare. Trebuie să vină să doneze până în ora 11.00 pentru că după ora 12.00, când disconfortul termic este foarte accentuat, leşină foarte mulţi", a explicat Doina Goşă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Ruse, OUT din turneul de la Antalya

Jucătoarea română de tenis Gabriela Ruse a avut o confruntare dificilă la turneul WTA 125 de la Antalya (Turcia), unde a fost învinsă în...

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă