19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBlocaj major în sistemul informatic din sănătate

Blocaj major în sistemul informatic din sănătate

UPDATE: Sistemul informatic al cardului de sănătate este funcţional începând cu ora 13,30 în parametrii proiectaţi, au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-o informare publicată pe site-ul instituţiei. "Echipa tehnică a CNAS a reuşit să rezolve problema constatată azi, 24 mai, ora 8,30, cu privire la indisponibilitatea semnării prin card. Începând cu ora 13,30, platforma informatică PIAS este funcţională în parametrii proiectaţi", menţionează sursa citată. 

=====

O nouă defecţiune în sistemul informatic de acordare a serviciilor medicale blochează activitatea medicilor din România, care au constatat de marţi dimineaţa că nu pot valida cardurile de sănătate ale pacienţilor. Mesajul afişat este "reintroduceţi cardul", iar sistemul electronic nu permite nici semnarea reteţetelor, nici validarea consultaţiilor. Medicii spun că nu pot lucra nici în sistem offline.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a declarat pentru România Liberă că s-a făcut verificarea şi medicii ar trebui să poată lucra în sistem offline până la remedierea defecţiunilor. El a precizat că este vorba de o defecţiune la CEAS (Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate), adăgând că specialiştii IT încearcă să remedieze problema, iar în decurs de câteva ore va fi din nou funcţional, potrivit estimărilor. 

Purtătorul de cuvânt al CNAS declara pentru România Liberă că "demersurile CNAS de îmbunătăţire a sistemului SIUI, cât şi a altor aplicaţii informatice precum CEAS, reţeta electronică sau dosarul electronic de sănătate, sunt permanente. Recent, s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurãri de Sãnãtate (CEAS) şi pentru Platforma Informaticã a Asigurãrilor de Sãnãtate (PIAS), iar CNAS a anunţat numele ofertanţilor înscrişi în cursa pentru contractele respective. Aceste contracte vor fi încheiate pe o perioadă de trei ani, iar valoarea lor maximală poate fi de 18,8 milioane lei fără TVA, respectiv de 8,4 milioane lei fără TVA".

"Până la anunţul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sanatate a serviciilor medicale/prescrierii reţetelor/eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline. Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim 72 ore de la prestarea acestora, conform prevederilor legale în vigoare" – se menţionează într-un comunicat al CNAS.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă