Asociația Română de Hemofilie susține că acești bolnavi nu mai au tratament de mai bine de o lună

Bolnavii de hemofilie din România nu mai au acces la tratament de mai bine de o lună, în ciuda faptului că bugetul pentru ei s-a triplat.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.04.2017 - 17:56

Bolnavii de hemofilie din România nu mai au acces la tratament de mai bine de o lună, în ciuda faptului că bugetul pentru ei s-a triplat.

"În momentul de faţă, putem vorbi despre o criză. De mai bine de o lună şi jumătate este o criză adevărată de tratament, nu există factor de coagulare în unităţile sanitare pentru că, într-un fel, le-a prins pe picior greşit schimbarea protocolului, nu şi-au asigurat stocul şi în momentul de faţă este într-adevăr o criză care ne afectează foarte rău. Sunt copii care suferă pentru că au hemoragii şi nu pot fi tratate", a declarat Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România.

Pe 1 aprilie a intrat în vigoare un ordin care ar fi trebuit să îi ajute pe bolnavi, semnat de Ministerul Sănătăţii în decembrie 2016.

Dar în realitate ordinul nu se aplică, iar intrarea lui în vigoare a produs un blocaj în ceea ce priveşte accesul la tratament.

"Este prima dată când, prin acest protocol, putem ajunge şi noi la pragul minim cerut de Uniunea Europeană. Pe protocolul cel vechi, profilaxia se putea face până la 18 ani, iar acum, se poate face şi după această vârstă. Trebuie să depăşim această criză şi medicii trebuie să înţeleagă pe baza altui protocol.(...) Tratamentul la domiciliu nu este permis, legal în momentul de faţă., ceea ce este unic în Europa. În toată lumea, tratamentul standard este la domiciliu, practic fiecare hemofilic are stocul necesar şi le ţine în frigider, iar în momentul în care are o mică sângerarea, el îşi administrează. Calitatea vieţii este alta, are independenţă, poate stăpâni boala", a adăugat Nicolae Oniga.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...