27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMituri ale interviului de angajare, analizate de specialişti în resurse umane

Mituri ale interviului de angajare, analizate de specialişti în resurse umane

Importanța unui interviu de angajare este de necontestat: îți poate deschide drumul către o carieră de succes, iar ceea ce faci la acest interviu nu va decide doar dacă primești sau nu job-ul respectiv, ci și pachetul salarial și condițiile în care urmează să lucrezi. Cu o miză atât de mare, nu e de mirare că există o mulțime de sfaturi cu privire la ceea ce trebuie să faci la un interviu de angajare. Dar, foarte multe dintre aceste păreri sunt fie contradictorii, fie neadaptate perioadei în care trăim și schimbărilor de pe piața muncii. Specialiștii în resurse umane au analizat și combătut câteva dintre miturile interviului de angajare.

Înainte de interviu

La nivel internațional, anunțul pentru un nou loc de muncă atrage, în medie, 250 de CV-uri, dintre care doar șase sunt selectate pentru un interviu. Urmează apoi pregătirea interviului. Angajatorul ia notițe despre candidat și își eliberează agenda pentru un interval de timp. Potențialul angajat are, însă, mai multe aspecte de rezolvat. Situația clasică îl înfățișează în haine scorțoase, citind doctorate despre postul pentru care candidează și transformându-se într-un detectiv care vrea să știe totul despre companie. Cu o seară înainte, își citește discursul în oglindă, exersează expresii din DEX și mimica.

„În era serviciilor, de cele mai multe ori, decizia de angajare se bazează pe interacțiunea umană. Totul se reduce la două persoane: angajator și potențial angajat. Până în momentul în care interviul va fi susținut de un robot sau un soft specializat, orice generalizare cu privire la acesta poate fi scoasă din discuție. Nu există o rețetă a succesului general valabilă, iar aceasta este cea mai importantă regulă”, explică Andrei Văcaru, specialist în comunicare și trainer HPDI, companie specializată în soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane.

Mitul #1: Pune cât mai multe informații în CV

Unul dintre miturile cel mai des întâlnite se raportează la CV și cât de important este să includă cât mai multe informații. „Recomandarea noastră este ca CV-ul să fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discuție, cel care te va aduce la întâlnire. Acesta ar trebui să conțină câteva detalii despre experiența anterioară, dar să se rezume la a atrage atenția cu privire la activitățile derulate”, susține Văcaru.

Indiferent de cât de bogată ar fi experiența ta, „time is money”, iar angajatorul va citi numele jobului și compania, trecând peste cele 10 rânduri cu descriere. Pe de altă parte, orice angajator va vrea să te audă pe tine cum povestești despre experiențe care trec de rândurile pompoase de pe foaia de hârtie.

Mitul #2: Spune ce vrea celălalt să audă

Există, de asemenea, foarte multe păreri despre ce ar trebui să spui la interviu și ce nu ar trebui să spui. Altfel spus, cum să ne păcălim unii pe alții. Candidatul afirmă că e dispus să facă ore suplimentare, că vrea să învețe cât mai mult, că lucrează cel mai bine în condiții de stres și că știe să facă de toate. Angajatorul „poleiește” compania: organizația stimulează avansarea în funcție, crește salariile regulat, exista un mediu potrivit dezvoltării, echipa este una prietenoasă, mediul este dinamic etc. Drama apare după câteva luni când și unii și alții își dau seama că lucrurile nu stau deloc așa. Proaspătul angajat realizează că nu asta voia, iar compania înțelege că iar va avea de lucru la motivarea acestuia.

„Morala e simplă: hai să fim onești. Da, va dura ceva mai mult procesul de recrutare. Dar, astfel, ne asigurăm că nu începem totul cu minciuni frumoase care vor dura puțin”, mai explică reprezentantul HPDI.

Mitul #3: Cel mai bine pregătit va lua postul

Acest lucru este valabil doar în cazul funcțiilor tehnice, adică pentru posturile în care 90% din timp faci doar ceea ce ai învățat, și doar 10% presupune interacțiune. În rest, există o mulțime de criterii adiacente: cum este viitorul angajat ca om, cum reacționează la schimbări, care sunt dorințele sale, cum interacționează cu ceilalți, cât este de parolist sau de creativ.

„Experiența contează, însă din ce în ce mai multe companii preferă să își pregătească oamenii și sunt foarte atenți la ce fel de oameni angajează. Iar acesta este un lucru important și pentru candidat. E important ca la interviu să pună propriile întrebări, să vadă dacă în viziunea companiei identifică valori și obiective similare cu ale sale”, mai evidențiază analiza realizată de trainerul HPDI.

Mitul: #4 Câștigă cel care oferă mai mult

La nivel internațional, 64% dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă aleg să câștige mai puțini bani, făcând ceea ce le place. Iar acesta nu este un mit. Mulți au înțeles că banii sunt doar o parte a realizării personale. În rest, satisfacția, colegii, relația cu managerul, recunoașterea meritelor, afirmarea ideilor, toate acestea sunt elemente esențiale ale unei relații bune dintre companie și angajat.

Și atunci, de ce nu vorbim despre asta la interviu? „Mulți candidați se tem să întrebe cum este viitorul lor șef și se roagă doar să aibă baftă. Alții merg pe principiul că experiențele anterioare îi vor învăța cum să se descurce. Cei mai mulți consideră ca o astfel de discuție ar fi deplasată și că le va scădea șansele de a lua postul”, explică Văcaru.

Sfaturi pentru angajatori

Fiți onești! Dacă vreți să păstrați un om cât mai mult timp, nu va prezentați ca un salesman care vrea să vândă un aspirator pe post de curățătorie chimică. Fiți pregătiți să spuneți atât lucrurile bune cât și pe cele care nu arată tocmai roz. De ce? Pentru că acel contract de angajare nu este unul pe viață, iar dacă omul își dă seama că a fost păcălit, îl poate rezilia foarte repede. Iar dacă nu face asta, oricum se va considera păcălit și îndreptățit să vă păcălească și el în fiecare zi.

În plus, atunci când sunteți onești, oamenii care aleg să lucreze pentru voi, fac asta în mod conștient, asumat. Știu că le va fi greu dar vor ști că ei au ales să stea, în cunoștință de cauză.

Sfaturi pentru candidați

Nu încercați să exagerați prin limbajul abordat, expresii din DEX sau discursuri repetate în oglindă. Fiți deschiși în a spune ce vă doriți și ce știți. Cel mai important, încercați să vedeți mai departe de momentul semnării contractului.

„Da, s-ar putea să stați mai mult prin interviuri, dar aveți de ales: continuați cu rețeta unui interviu pe an sau căutați altceva. Ceva care să fie construit diferit încă de la început”, concluzionează specialistul în resurse umane.

Așadar, există foarte multe mituri legate de momentul interviului și cum ar trebui să se prezinte un candidat. Multe mituri și o singură realitate: ne furăm căciula chiar de la început, încercând să părem altfel decât suntem. Abandonați rețetele, fiți autentici!

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă