Ministrul Lia Olguța Vasilescu negociază cu sindicatele din Educație pe tema proiectului Legii salarizării. Un profesor debutant câștigă 1500 de lei

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, poartă negocieri, joi, cu sindicaliștii din Educație pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.03.2017 - 13:32

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, poartă negocieri, joi, cu sindicaliștii din Educație pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

La discuții participă și ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea.

"Noi ne-am dorit foarte mult ca salariile debutantului în învăţământul preuniversitar, cel puţin, cu studii superioare de lungă durată, să fie dublul salariului minim pe economie, asta dacă ne dorim ca educaţia să devină un domeniu atractiv şi din punct de vedere salarial pentru cei care îşi doresc o carieră didactică. Ne-am mai dori și ca salarizarea să nu depindă exclusiv de vechime. Nu e normal să aştepţi peste 40 de ani ca să obţii un salariu maxim în învăţământ. Am propus ca după 25 de ani în învăţământul preuniversitar să poţi ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putinţă. E bine să existe un fond de premiere de 5 la sută la dispoziţia unităţilor de învăţământ şi pe baza unor criterii foarte clare să poţi face acele diferenţieri salariale", a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, la începerea negocierilor de joi.

Potrivit acestuia, un profesor debutant are un salariu de aproximativ 1.500 de lei, iar cel care are peste 40 de ani vechime ajunge la 2.900 - 3.000 de lei.

"Legea este modificată faţă de varianta sau variantele care au tot fost prezentate publicului. Noi am fost foarte atenţi să nu ieşim din această anvelopă de 32 de miliarde de lei. Împreună cu Ministerul de Finanţe, în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege, ieşeam la 31 de miliarde de lei, dar după discuţiile pe care le vom avea cu sindicatele va trebui să facem un nou calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus faţă cât ne-am asumat. Legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcţii, grade şi gradaţii", a declarat, miercuri, Lia Olguţa Vasilescu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...