UPDATE. Emil Boc: primarii nu au nevoie de pensii speciale, ci de o creştere salariată medie de 22%

PNL a adoptat vineri la Liga Aleșilor Locali, cu unanimitate de voturi, o rezoluție prin care susține adoptarea unui Cod de integritate pentru funcțiile publice, o creștere salarială medie de 22% pentru funcționarii publici începând de anul viitor și o lege a salarizării unitare care să nu fie bazată pe calcule "meschine electorale".

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 26.08.2016 - 22:17

UPDATE. PNL a adoptat vineri la Liga Aleșilor Locali, cu unanimitate de voturi, o rezoluție prin care susține adoptarea unui Cod de integritate pentru funcțiile publice, o creștere salarială medie de 22% pentru funcționarii publici începând de anul viitor și o lege a salarizării unitare care să nu fie bazată pe calcule "meschine electorale".

"Partidul Național Liberal crede în valorile profesionalismului, meritului și echității și susține o lege a salarizării unitare bazată pe aceste valori și nu pe calcule meschine electorale. PNL susține adoptarea unui Cod de integritate pentru funcțiile publice, un cod general, care să se refere la toate funcțiile publice — elective sau numite, locale sau naționale — care să privească și regimul conflictelor de interese și se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcții publice", se arată în rezoluție.

Prin acest document, liberalii își asumă că vor prelua în programul de guvernare următoarele măsuri: descentralizarea cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, atribuțiile administrației locale pentru sprijinul mediului economic local, salarizarea funcționarilor publici cu o creștere medie de 22% începând cu anul 2017, statutul aleșilor locali, Codul incompatibilităților, salarizarea aleșilor locali și simplificarea procedurilor pentru creșterea gradului de atragere a fondurilor europene și pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală.

Liberalii susțin că aceste măsuri pot opri "deprofesionalizarea administrației publice".

-------------------------

Primarul orașului Cluj Napoca, Emil Boc, s-a declarat vineri împotriva pensiilor speciale, spunând că diferenţele dintre salariile din administraţia centrală şi locală trebuie reduse şi că primarii au nevoie de salarii „decente” care să le asigure o pensie mai mare.

 „Principiul care trebuie să rămână în România este următorul, în primul rând voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Am apreciat şi apreciez că, în faţa legii, toţi trebuie să fim egali. Aceasta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din această perspectivă şi pentru administraţia publică locală este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două, de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală. Despre aceste principii vorbim nu neapărat despre cuantum”, a declarat primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, prezent la Liga Aleşilor Locali PNL, la Braşov.

Emil Boc a mai spus că nu este admisibil să existe diferenţe atât de mari între salariile miniştrilor, ale deputaţilor şi cele din administraţia locală. "În momentul în care noi am făcut salarizarea unitară, Banca Mondială a apreciat că maxim ce poate fi între administraţia centrală şi restul administraţiilor să fie între 15 şi 20%, maxim, dar nu de două ori sau de trei ori mai mare”, a mai spus fostul premier.

Emil Boc a spus că dacă salariile ar fi mai mari şi pensiile ar creşte, criticând pensiile speciale. „Acum din nou se încearcă sectorial să creăm pentru X, Z, din nou se face praf tot sistemul de salarizare şi pensii din România. Cât timp nu se va păstra acest echilibru, din nou vom avea acele dezechilibre care erau în anii 2009-2010. Deja cred că sistemul este la limită în momentul de faţă prin distorsiunile care au apărut cu pensiile speciale pentru parlamentari, pentru diplomaţi, pentru X, Y, Z”, a mai spus Emil Boc.

Liberalii, reuniţi vineri în cadrul Ligii Aleşilor Locali, urmează să adopte o rezoluţie prin care propun majorarea salariilor pentru primari, dar şi o creştere medie de 22% a salariilor pentru funcţionarii publici, începând cu 2017.

Citește totul despre:

Comentarii