Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trei chimiști de renume vor primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

Universitatea din București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa chimiștilor Miguel Julve, Francesc Lloret și Avelino Corma, profesori și cercetători cu contribuții inovatoare în domenii variate ale chimiei, precum cataliza sau chimia anorganică.

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 10.06.2014 - 19:35

Universitatea din București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa chimiștilor Miguel Julve, Francesc Lloret și Avelino Corma, profesori și cercetători cu contribuții inovatoare în domenii variate ale chimiei, precum cataliza sau chimia anorganică.

Miguel Julve este unul dintre cei mai importanţi chimişti anorganicieni contemporani, contribuţiile sale în domeniul chimiei coordinative şi magnetismului molecular fiind recunoscute la nivel internaţional. A absolvit studiile de licență în chimie și masterul în științe la Facultatea de Chimie a Universității din Valencia, iar în anul 1981 a primit titlul de doctor în chimie la aceeași instituție, continuându-și activitatea ca profesor la catedra de chimie, dar și în diferite proiecte de cercetare. Miguel Julve este interesat de crearea şi studiul materialelor moleculare polifuncţionale, al sinergiei a două sau mai multe proprietăţi ale aceluiași complex. În acest scop, profesorul Miguel Julve desfășoară anual stagii de cercetare în centre științifice precum Universitatea „Pierre et Marie Curie” din Paris, Université d’Angers sau Universidade Federal de Minas Gerais, din Brazilia. Studiile sale au ca scop final realizarea de materiale moleculare avansate cu aplicabilitate tehnologică.

Francesc Lloret are o activitate ştiinţifică prodigioasă de peste 30 de ani în domeniul chimiei. Absolvent al Universității din Valencia, s-a afirmat printre numele de referinţă în domeniul magnetismului molecular, domeniu prioritar de cercetare în Uniunea Europeană. Abordarea cazurilor neobişnuite de interacţii de superschimb magnetic între ionii metalici reprezintă o preocupare constantă a profesorului Francesc Lloret. Lucrările sale, în număr de peste 470, au fost publicate în cele mai importante reviste internaționale din domeniul chimiei, precum Chemmical Communication, Dalton Transactions, Inorganic Chemistry, Inorganica Chimica Acta etc.

Avelino Corma este fondator și Director al Institutului de Technologie Chimică din cadrul Universității din Valencia. Născut în Moncofar, Spania, în 1951, Avelino Corma are o activitate intensă în domeniul chimiei, cercetările sale vizând în special cataliza. A deschis noi frontiere în dezvoltarea de materiale catalitice și a transferat conceptele către aplicații industriale. La ora actuală, Avelino Corma are 100 de astfel de brevete, provenite fie din proiecte interne, fie din proiecte de cercetare dezvoltate de companii. Toate aceste realizări i-au adus premii importante, numărându-se printre laureații Premiului Dupont în materiale și Premiului Spaniol în Știință și Tehnologie Leonardo Torres Quevedo.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa cercetătorilor Miguel Julve, Francesc Lloret și Avelino Corma, Universitatea din București onorează performanțele științifice ale unor chimiști remarcabili și își exprimă recunoștința față implicarea lor în dezvoltarea de proiecte de cercetare de succes implementate la Universitatea din București. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...