11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Școala Altfel 2016: Ce activități au pregătit instituțiile statului pentru elevi

FOTO. Școala Altfel 2016: Ce activități au pregătit instituțiile statului pentru elevi

Elevii participă, săptămâna aceasta, la o serie de activităţi extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel''. Astfel, dascălii pot opta să meargă cu elevii lor la teatre, muzee, spitale, unități militare și de poliție.

Ministerul Apărării Naţionale, în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, desfăşoară proiectul „Armata – O şcoală altfel", când unităţi militare din toate categoriile de forţe vor prezenta elevilor tehnica militară, activităţi practice specifice, expoziţii, precum şi oferta educaţională pentru instituţiile de învăţământ militar. 

Şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila" îşi va deschide porţile pentru elevi. Tinerii vor putea participa la seminarul interactiv cu tema „Medicina Militară de Urgenţă", urmat de aplicaţii practice privind manevrele medicale în acordarea primului ajutor şi de prezentarea perspectivelor învăţământului medico-militar. Medicii militari îi vor învăţa pe aceştia importanţa şi rapiditatea acordării primului ajutor, manevrele de urgenţă în astfel de situaţii, dar şi ceea ce înseamnă valorile unei cariere cu duble valenţe – de medic şi de militar. 

Acţiuni preventive şi evenimente de tipul „Ziua Porţilor Deschise" vor fi organizate săptămâna viitoare de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), împreună cu inspectoratele şcolare. „Pentru siguranţa copiilor care participă la activităţile organizate săptămâna viitoare în cadrul programului 'Şcoala Altfel', ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a aprobat un plan de măsuri de întărire a ordinii publice la nivel naţional. În acest sens, structurile operative ale MAI vor adapta misiunile specifice de ordine publică la evenimentele care vor avea loc în toată ţara şi la care vor participa un număr mare de copii şi tineri", arată MAI. 

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române vor merge în şcoli şi licee, unde vor susţine lecţii deschise despre prevenirea delincvenţei juvenile, iar pompierii vor organiza exerciţii de evacuare şi simulări ale unor intervenţii în situaţii de urgenţă. IGPR precizează că printre temele pe care poliţiştii le vor discuta cu cei mai tineri membri ai comunităţii vor fi educaţia şi siguranţa rutieră, siguranţa pe internet, protejarea bunurilor personale, violenţa şcolară şi cea domestică, absenteismul, voluntariatul pentru un viitor mai sigur, precum şi cariera de poliţist. 

Luni, ISU București au organizat simulări ale unor intervenții în situații de urgență, la Centrul de pregătire al pompierilor. Sute de elevi au participat activ, la aceste exerciții. Cei mai mulți au fost foarte încântați de prezentarea făcută la spitalul mobil dar și a echipamentelor folosite la descarcerare . Au fost prezenți scafandri, paramedici, alpiniști. Unii copii au încercat chiar și costumele pompierilor. 

Vedeți fotografii de la activitate, în GALERIA FOTO!

Tot luni, 8 aprilie a.c, Jandarmeria Bihor a dat curs invitaţiei conducerii Liceului Vadu Crişului, de a participa la Ziua Şcolii. Fiind prima zi a Săptămânii Şcoala Altfel, jandarmii le-au pregătit elevilor exerciţii demonstrative de dresaj canin şi intervenţie antiteroristă, dar şi standuri cu tehnica şi materialele din dotare. Pe lângă elevii liceului la activităţi au fost prezenţi şi elevii şcolilor primare şi gimnaziale din localitate.

Vedeți fotografii de la activitate, în GALERIA FOTO!

Miercuri, între orele 10.00 și 12.00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, vor avea loc demonstraţii de arte marţiale, plimbări cu tiroliana, exerciţii cu câinii de serviciu sau plimbări cu caii Jandarmeriei. 

Tot în cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun", Academia de Poliţie va organiza joi „Ziua Porţilor Deschise", ocazie cu care va fi prezentată oferta educaţională pentru acest an. 

Copiii care vor vizita Inspectoratul General de Aviaţie vor avea prilejul de a sta la manşa unui elicopter, iar piloţii MAI le vor povesti despre misiunile de salvare aeriene. 

Acţiuni preventive vor fi desfăşurate şi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane sau Agenţiei Naţionale Antidrog. 

Pentru prima dată, Direcţia Generală Anticorupţie va participa la acest program cu o serie de activităţi de educaţie anticorupţie dedicate tinerilor. 

Evenimentele vor fi organizate la sediul central al DGA şi la Palatul Naţional al Copiilor. 

Copiii care doresc să afle mai multe despre istoria Poliţiei de Frontieră pot vizita Muzeul din municipiul Giurgiu. Cu ocazia vizitelor, elevilor li se vor prezenta istoria acestei structuri, activităţile specifice ce se desfăşoară într-un punct de trecere a frontierei, principalele atribuţii ale poliţiştilor de frontieră, tehnica din dotare, cu precădere mijloacele de transport, precum o autospecială care funcţionează pe principiul termoviziunii.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi va organiza la nivelul tuturor structurilor subordonate prezentări de tehnică, exerciţii demonstrative, exerciţii de dresaj canin, prezentări de sedii. Mai mult, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Folteşti au iniţiat o acţiune de ecologizare a Lacului Vlăscuţa, la care vor participa elevii şcolii gimnaziale „Gheorghe Poalelungi" Măstăcani. 

Şi elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade" din Galaţi, însoţiţi de cadre didactice, se vor deplasa alături de poliţiştii de frontieră în zona Bazei de Agrement de pe raza localităţii de frontieră Frumuşiţa, unde vor participa la un studiu ştiinţific referitor la specificul florei şi faunei din lunca joasă a Prutului inferior. 

ITPF Sighetu Marmaţiei şi sectoarele subordonate vor organiza: prezentări de tehnică, exerciţii demonstrative cu câini de serviciu, vizitarea sălii de tradiţii din cadrul STPF Suceava, precum şi vizitarea şi prezentarea ansamblului monumental din curtea ITPF Sighetul Marmaţiei. 

La Constanţa, vedeta acestui eveniment va fi nava amiral „Ştefan cel Mare" a Poliţiei de Frontieră Române, care va fi vizitată de şcolarii de pe raza judeţului. 

Acţiuni similare se vor desfăşura şi în zona de competenţă a ITPF Timişoara, unde elevi de la şcoli din Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi vor putea viziona filme care prezintă activitatea lucrătorilor sau vor asista la un exerciţiu demonstrativ al detaşamentului de intervenţie al instituţiei. 

La finalul demonstraţiilor, copiii vor avea posibilitatea de a se urca în autospecialele de intervenţie din dotarea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara. 

Primăria Capitalei, prin Proedus, propune în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!" o serie de activităţi la care sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de elevi bucureşteni din toate ciclurile şcolare. 

Printre evenimentele organizate cu acest prilej se numără „Târgul Municipal al Firmelor de Exerciţiu", „Bucureştiul prin Ochii Tăi", „Paradisul Animalelor", „Pauza de Cultură" şi „Campionatul Sportiv Şcolar". Astfel, liceenii sunt invitaţi în Piaţa Universităţii, la „Târgul Municipal al Firmelor de Exerciţiu", unde vor avea ocazia să îşi expună propriile proiecte de simulare a unei firme şi vor participa la mai multe concursuri. 

„Bucureştiul prin Ochii Tăi" este un proiect destinat ciclului gimnazial. Elevii vor vizita obiective importante de pe harta Bucureştiului: Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Muzeul Aviaţiei, Muzeul Militar, Centrul Vechi şi Muzeul Naţional de Artă – Palatul Regal. Turul se va desfăşura în intervalul orar 10,00 – 16,30. 

„Pauza de Cultură" este un eveniment dedicat liceenilor bucureşteni. Alături de profesorii coordonatori, ei vor merge să vizioneze o piesă la Teatrul Naţional Bucureşti, în data de 20 aprilie. La finalul piesei, aceştia vor putea asista la un discurs inspiraţional al unui actor de renume de la Teatrul Naţional. 

În cadrul evenimentului „Campionatul Sportiv Şcolar" vor fi organizate campionate de fotbal, handbal, baschet şi volei pentru elevii din ciclul gimnazial. 

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog va organiza, la nivel naţional, în unităţile şcolare gimnaziale şi liceale, „Ora antidrog altfel !", când elevilor li se va vorbi de pericolul substanţelor interzise. 

Şi muzeele sunt deschise pentru elevi săptămâna viitoare. Astfel, ateliere de jucării din lemn, ateliere de imprimat materiale textile, atelier puzzle şi de desenat poveşti, ghidaj specializat pe instalaţiile de tehnică populară se numără printre noutăţile propuse de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" în cadrul proiectului educaţional. 

În perioada 20 – 22 aprilie (orele 10,00 – 18,00), Muzeul Naţional de Artă al României invită cadrele didactice şi elevii la o vizită specială în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor). Grupurile de elevi vor fi întâmpinate de educatorii muzeali pentru a li se face o scurtă prezentare despre istoria palatului şi despre destinaţia acestor spaţii.

Muzeul Naţional de Istorie a României a pregătit o serie de ateliere educative şi de creaţie care vor avea loc în fiecare zi de miercuri şi vineri la sediul din Calea Victoriei nr. 12. 

În cadrul atelierului „Sărbători Pascale", participanţii vor realiza felicitări şi suporturi pentru ouă roşii, obţinute prin desen, decupaj şi colaj. Costul atelierului este 15 lei, fără să includă vizitarea expoziţiilor muzeului, având durata de o oră. 

 La Muzeul Ţăranului Român, elevii pot lua parte la diferite ateliere – tehnică manuală de fabricare a hârtiei, pictură. 

Programul „Şcoala Altfel" se desfăşoară pentru al cincilea an consecutiv la Teatrul Excelsior. Spectacolele vor fi prezentate la sediul instituţiei din strada Academiei nr. 28. 

Teatrul Ţăndărică găzduieşte chiar un festival dedicat săptămânii activităţilor extracurriculare – „Ţăndărică Altfel". Vor avea loc 25 de reprezentaţii, 14 ateliere interactive de creaţie, şapte întâlniri cu specialişti din diferite domenii, o lansare de carte, o expoziţie cu ilustraţii din carte şi o campanie umanitară. 

Atelierele din cadrul Festivalului „Ţăndărică Altfel" îi vor introduce pe copii în culisele teatrului, oferindu-le ocazia să vadă care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a realiza un spectacol de animaţie. De asemenea, Teatrul Nottara a programat patru spectacole pentru elevi. 

Tinerii care vor să îşi descopere aptitudinile sunt invitaţi şi la Hanul Gabroveni, din centrul Capitalei. Aici, în cadrul proiectului de candidatură a Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, elevi de la diferite şcoli din Bucureşti vor participa la patru ateliere informale care le vor oferi îndrumare în domenii care nu sunt, de obicei, abordate în programa tradiţională. 

Sub îndrumarea unor profesionişti, copiii vor fi introduşi în lumea teatrului şi a cinematografiei, vor afla ce înseamnă meseriile urbane şi se vor transforma în fotografi ai oraşului.

 

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă