Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Salt tehnologic în școlile din România. De la calculatoare cu Windows XP la tablete cu Android

Zece școli din România, toate din mediul rural, sunt implicate, începând de luni, într-un nou proiect de învățământ, destinat să ofere educație digitală. Principalii beneficiari ai proiectului Digitaliada sunt elevii din clasele V – VIII și profesorii care le predau Matematică și TIC.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.09.2016 - 16:33

Zece școli din România, toate din mediul rural, sunt implicate, începând de luni, într-un nou proiect de învățământ, destinat să ofere educație digitală.

Principalii beneficiari ai proiectului Digitaliada sunt elevii din clasele V – VIII și profesorii care le predau Matematică și TIC (Tehnologia Informației  și a Comunicării).

Fondurile necesare acestui program, în valoare totală de peste 350.000 de euro, au fost oferite de Fundația Orange.

Fiecare școală a obținut echiparea unui laborator de informatică – cu tablete, videoproiector și laptop, conținut educațional digital, materiale suport pentru TIC, un catalog digital pentru elevi, precum și un program de formare a profesorilor.

Ceremonia de inaugurare a proiectului s-a desfășurat luni la Școala Gimnazială din comuna Poiana Mărului (județul Brașov).

“În trecut au mai fost foarte multe echipamente donate, dar care au rămas abandonate în diferite proiecte. Acum am dorit să schimbăm acest sistem, să nu mai venim doar cu tablete și calculatoare, să tăiem niște panglici și să ne mai vedem peste un an. Acum oferim conținut digital”, a subliniat, cu prilejul ceremoniei de inaugurare, Amalia Fodor, director executiv  al Fundației Orange.

Digitaliada oferă o metodă de educație bazată pe jocuri digitale.

Timp de un an de zile se va desfășura faza pilot a acestui program, în care elevii din clasele V – VIII vor avea acces, prin rotație, la noile echipamente și la programele instalate pe ele. Acestea vor servi pentru completarea lecțiilor de Matematică și TIC. Pentru școala de la Poiana Mărului, acest salt tehnologic este impresionant. Profesorul de matematică și TIC, Ciprian Ittu, ne mărturisea că, până acum, Laboratorul de informatică avea  calculatoare desktop din anul 2002, dotate cu Windows XP – și care, ce-i drept, sunt încă funcționale. Acum, datorită proiectului de educație digitală, laboratorul a primit 25 de tablete Samsung model 2016, dotate cu Android. Elevii au posibilitatea să-și instaleze softurile educaționale oferite de Fundația Orange și pe tabletele de acasă, în mod gratuit, dar cele 25 de tablete primite de școală rămân doar în Laboratorul de informatică.

“Educația digitală este o componentă esențială a programelor de responsabilitate socială ale Orange”, a explicat Amalia Fodor.

“Să nu-i credeți pe cei care vă spun, la televizor, că generațiile actuale sunt din ce în ce mai proaste. Datorită Internetului, generațiile actuale sunt din ce în ce mai inteligente. Acest obiectiv îl avem și noi”, a subliniat Dana Deac, președinta Fundaței Orange.

Drept  dovadă, la ceremonIa inaugurală de la Poiana Mărului au participat și câțiva elevi, care au lucrat din prima zi, fără ezitare, pe noile tablete dotate cu soft educațional. Unul dintre ei, Andrei Revmic, elev în clasa a VII-a, a fost în clasa a V-a olimpic la Limba Română, iar în clasa a VI-a a concurat la olimpiadele de Religie și de Fizică. La rândul ei, Ioana Popa, acum în clasa a VIII-a, a concurat acum doi ani la Olimpiada de Limba Română, iar acum un an – la Olimpiada de Religie.

Amândoi sunt însă obișnuiți cu tabletele, pentru că au așa ceva și acasă, iar de acum vor învăța pe ele Matematică și TIC.

Acesta e doar un început. Dacă proiectul pilot merge bine, peste un an de zile cei de la Fundația Orange ar putea extinde aria lui de acoperire, atât ca număr de școli cât și ca discipline studiate.

La Poiana Mărului, am întrebat-o pe directoarea adjunctă, Adriana Orzan, profesoară de Limba Română, dacă softurile educaționale nu ar putea servi și la predarea Limbii Române sau a limbilor străine. “De-abia aștept!”, ne-a mărturisit ea.

Citește totul despre:

Comentarii