România ar putea avea biblioteci digitale, pe baza unui proiect finanțat de UE

În România s-ar putea înființa biblioteci digitale, conform unui proiect finanțat din fonduri europene.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.11.2017 - 02:15

În România s-ar putea înființa biblioteci digitale, conform unui proiect finanțat din fonduri europene.

Crearea și funcționarea acestora va respecta modelul proiectului Odilo, care funcționează cu succes în Spania, a declarat, pentru România Liberă, Rodrigo Rodriguez, fondatorul proiectului Odilo.

Acesta vizează transformarea bibliotecilor tradiționale din unitățile de învățământ în blblioteci digitale, astfel încât cărțile să fie disponibile online, la orice oră, din orice locație și de pe orice dispozitiv electronic - PC, laptop, tabletă sau telefon mobil.

În acest moment, proiectul Odilo pune la dispoziție peste 1,3 milioane de "cărți", atât în format text cât și audio, în peste 40 de limbi (evident, cele mai multe fiind în limba spaniolă).

Proiectul început în Spania s-a extind deja în țări precum SUA, Peru și Uruguay. În acest sistem, elevii și studenții pot accesa informațiile din bibiloteci atât de la școală cât și de acasă sau din orice altă locație, la orice oră.

O unitate de învățământ beneficiară a acestui proiect este școala bilingvă (spaniolă - engleză) de la Merida (vestul Spaniei). Aici, elevii au acces la informațiile digitale de la vârsta de nouă ani, prin intermediul unor tablete care aparțin școlii. Copiii care nu au tablete personale pot împrumuta tabletele de la școală și acasă, dar de obicei nu este nevoie, întrucât 90 la sută dintre elevi au cel puțin o tabletă în familie.

Proiectul Odilo urmează a se extinde și în Europa, una dintre țările care ar putea beneficia de el fiind România, ne-a declarat Rodrigo Rodriguez. Potrivit acestuia, în anul 2017 au avut loc contacte pe acest subiect cu autoritățile de la București, iar lansarea oficială a proiectului în România va avea loc în anul 2018.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...