20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRomânia ar putea avea biblioteci digitale, pe baza unui proiect finanțat de...

România ar putea avea biblioteci digitale, pe baza unui proiect finanțat de UE

În România s-ar putea înființa biblioteci digitale, conform unui proiect finanțat din fonduri europene.

Crearea și funcționarea acestora va respecta modelul proiectului Odilo, care funcționează cu succes în Spania, a declarat, pentru România Liberă, Rodrigo Rodriguez, fondatorul proiectului Odilo.

Acesta vizează transformarea bibliotecilor tradiționale din unitățile de învățământ în blblioteci digitale, astfel încât cărțile să fie disponibile online, la orice oră, din orice locație și de pe orice dispozitiv electronic – PC, laptop, tabletă sau telefon mobil.

În acest moment, proiectul Odilo pune la dispoziție peste 1,3 milioane de "cărți", atât în format text cât și audio, în peste 40 de limbi (evident, cele mai multe fiind în limba spaniolă).

Proiectul început în Spania s-a extind deja în țări precum SUA, Peru și Uruguay. În acest sistem, elevii și studenții pot accesa informațiile din bibiloteci atât de la școală cât și de acasă sau din orice altă locație, la orice oră.

O unitate de învățământ beneficiară a acestui proiect este școala bilingvă (spaniolă – engleză) de la Merida (vestul Spaniei). Aici, elevii au acces la informațiile digitale de la vârsta de nouă ani, prin intermediul unor tablete care aparțin școlii. Copiii care nu au tablete personale pot împrumuta tabletele de la școală și acasă, dar de obicei nu este nevoie, întrucât 90 la sută dintre elevi au cel puțin o tabletă în familie.

Proiectul Odilo urmează a se extinde și în Europa, una dintre țările care ar putea beneficia de el fiind România, ne-a declarat Rodrigo Rodriguez. Potrivit acestuia, în anul 2017 au avut loc contacte pe acest subiect cu autoritățile de la București, iar lansarea oficială a proiectului în România va avea loc în anul 2018.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă