10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialRezultate slabe la bacul din toamnă. Examenul diferenţiat este soluţia?

Rezultate slabe la bacul din toamnă. Examenul diferenţiat este soluţia?

Din datele preliminare făcute publice ieri, promovabilitatea la bacalaureatul din toamnă este de aproximativ 25%, cu 9% mai bună decât cea de anul trecut. Totuşi, autorităţile cer tot mai insistent introducerea examenului diferenţiat de anul viitor.

 

În Capitală, înainte de contestaţii, rata de promovabilitate este de 18,52%, puţin mai mică faţă de cea de anul trecut (17,82%). Inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru a declarat, pentru România liberă, că rezultatele din Capitală sunt în limita aşteptărilor, iar responsabilizarea elevului este soluţia unor mai bune rezultate în viitor. „S-a dus vremea când toţi elevii promovau bacalaureatul. Nu cred că e bine să căutăm motivele acestor procente mici în afara participanţilor. Responsabilizarea elevilor este soluţia. Ştiţi acea vorbă: «Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă»”, a punctat inspectorul.

 Trăistaru a precizat că 10% din elevii bucureşteni care au picat examenul în sesiunea din vară nu s-au prezentat în această sesiune, iar 10% din cei care au luat bacalaureatul au avut note între 5 şi 6. În timpul verii, în Bucureşti au existat 82 de centre de pregătire pentru elevii care au picat bacalaureatul în vară, însă interesul pentru aceste cursuri suplimentare a fost scăzut. „Au fost puţini elevi la aceste cursuri, au ales să-şi consume vara în alt mod”, a concluzionat Trăistaru. La fel ca ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi el este un susţinător al bacalaureatului diferenţiat.

În ţară, cel mai bun procent a fost înregistrat în Gorj (38,86%), urmat de cel din Constanţa (36,07%). La polul opus, judeţul Argeş a înregistrat un rezultat slab, de 18,80%. Rata de promovare la nivel naţional este de 24,27%, faţă de 16,16% în sesiunea din toamnă a anului trecut.

În judeţul Timiş, 24,07% dintre elevi au luat examenul înaintea contestaţiilor, cu aproximativ zece procente mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. „După contestaţii, probabil că va mai creşte cu unul-două procente promovabilitatea, dar nu mai mult. Faţă de anul trecut, situaţia este mai bună, numărul elevilor promovaţi dintre cei înscrişi în examen fiind mai mare”, a declarat pentru Media-fax Marcel Brancu, secretarul co–mi-siei de bacalaureat din Timiş.

În Cluj, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 22,8%. Prin comparaţie cu situaţia de anul trecut, rezultatul este mai bun, în 2011 doar 20,62% din elevi au promovat examenul din toamnă. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că nu a fost înregistrată nici o notă de 10 şi că a fost obţinută o singură notă între 9.00 şi 10.00.„Promovabilitatea la sesiunea din august a examenului de bacalaureat a fost, la nivelul judeţului Cluj, de 22,8 la sută, mai mare decât cea înregistrată anul trecut, când a fost de 20,62 la sută, tot înainte de contestaţii. Nu a fost înregistrată nici o notă de 10 la acest examen. A fost obţinută o singură notă între 9.00 şi 10.00″, a spus pentru Mediafax Cuibus.

Potrivit Ministerului Educa-ţiei, numărul total de candidaţi care s-au înscris pentru acest examen este de 99.111. Anul acesta, în prima sesiune a examenului, au promovat 44,41% din candidaţi.

Bac diferenţiat de anul viitor?

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a lansat, sâmbătă, ipoteza unui bacalaureat diferenţiat de anul viitor. Mai exact, liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii, ar putea opta pentru bacalaureatul profesional, o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.

„Se conturează ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru înseamnă că vom avea bacalaureatul naţional, pe care-l şi avem acum, cu aceleaşi probe, cu acelaşi conţinut, iar bacalaureatul profesional să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior, dar vor să meargă în producţie. În felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dăm o certificare a capacităţilor lor profesionale”, a spus ministrul Educaţiei.   

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă