16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzboi electronic la examen

Război electronic la examen

Lectorul universitar Jean Andrei de la Universitatea Bucureşti s-a utilat cu un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile, inspirându-se după modelul colegilor săi de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.  În timp ce aici aparatele au fost cumpărate chiar de facultate şi folosirea a fost aprobată la nivelul conducerii instituţiei, lectorul Jean Andrei a mers pe cont propriu. După cum ne spunea, studenţii au fost cei care l‑au împins să apeleze la aparatul pentru bruiat telefoanele mobile.

Şi cum tehnica nu stă pe loc, unii studenţi au început să se uite deja după aparate care să blocheze efectul celor care bruiază telefoane mobile. Un adevărat război. Dar nu de idei, între profesor şi student, ci de aparatură electronică.

„La un moment dat în viaţă trebuie să vină şi scadenţa”

„Nu suport să fiu furat şi copiat, cu atât mai mult cu cât suntem la Facultatea de Drept. La un moment dat în viaţă trebuie să vină şi scadenţa şi cei care au trecut prin liceu doar copiind trebuie să înţeleagă că nu mai merge aşa, dacă vor să termine o facultate. Nu cred că ar conveni cuiva să ajungă să fie judecat de un judecător care a trecut şi a terminat Facultatea de Drept copiind. Dacă sunt nemulţumiţi  că am folosit acel aparat, atunci studenţii pot să îmi ceară şi anul viitor voi susţine examenul oral”, ne-a declarat lectorul Jean Andrei.

Gestul cadrului universitar, care a folosit aparatul de bruiat în sesiunea de examene, a  iscat nemulţumiri, unul dintre studenţii de anul I de la Facultatea de Drept, forma Învăţământ la Distanţă, depunând o reclamaţie către conducerea Universităţii Bucureşti.

„Nici eu şi nici colegii mei nu ne-am înscris la această facultate pentru a fi umiliţi şi batjocoriţi. Suntem oameni în toată firea şi avem dreptul să fim respectaţi. Am solicitat domnului rector să mi se comunice în scris dacă s-a făcut o evaluare preliminară a impactului semnificativ pe care un sistem care generează un câmp electromagnetic îl are asupra sănătăţii şi securităţii studenţilor aflaţi în sala de examen. De asemenea, cine a autorizat folosirea acestui aparat care a funcţionat  continuu două ore”, spune Tudor Stomff, student în anul I, ID, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, inginer, doctor în ştiinţe economice şi titular al unui curs la o instituţie de învăţământ superior.

Aparatul de bruiat, arma profesorilor

Dacă în trecut se copia cu fiţuici sau direct cu cursurile pe sub bancă sau ascunse prin unele obiecte de vestimentaţie, acum studenţii recurg tot mai mult la mijloacele electronice. Cele mai folosite sunt căştile minuscule introduse în ureche şi conectate la un telefon mobil, cunoscute sub denumirea de sistem „hands-free”.

Procedura este simplă şi cei care apelează la „hands-free” au devenit adevăraţi „profesionişti”. Imediat ce trag biletul de examen, studenţii utilaţi cu căştile care nu se pot detecta decât cu aparatura deţinută de cabinetele ORL sună un prieten pe mobil şi îi dictează subiectele. La celălalt capăt al telefonului, prietenul săritor, pregătit din timp cu cursurile aferente disciplinei la care amicul susţine examenul, caută răspunsurile şi începe să le dicteze. Fără să fie văzut, că doar nu mai trebuie să transpire cum şi pe unde să ascundă fiţuica şi să o folosească în momentele în care proful e cu spatele, studentul începe să scrie pe hârtie răspunsurile pe care le aude în căşti.

Deşi sunt periculoase pentru sănătate, prin timpul de expunere urechea fiind „bombardată” electronic cel puţin două ore, mulţi nu se dau în lături de la copiatul electronic.

Dacă unii recurg la această metodă pentru că toată viaţa au promovat copiind, alţii nu vor să rateze anul universitar (potrivit procedurilor Bologna, un examen nu poate fi repetat mai mult de două ori). Evident, cei înţelepţi nu se expun nici unui risc şi adoptă schema clasică, adică învaţă cu seriozitate.  

Metode anticopiat

Examenul oral ar descuraja copiatul sub orice formă, de la clasicele fiţuici la modernul sistem „hands-free”.

Subiectele cu răspuns multiplu, folosite de mulţi profesori, scurtcircuiteazăprietenul de la capătul „hands-free”-ului.

Controlul riguros, ca la aeroport, ar depista toate telefoanele mobile şi posesorii lor nu ar intra la examen.

Exmatricularea, o metodă sigură şi fără costuri. Studentul prins că a copiat – exmatriculat fără drept de reînmatriculare.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...
Ultima oră
Pe aceeași temă