14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPeste două milioane de elevi vor primi, în noul an școlar, de...

Peste două milioane de elevi vor primi, în noul an școlar, de fructe și legume, produse lactate și de panificație

Preșcolarii și elevii din învățământul primar și gimnazial vor primi, în anul școlar 2017 – 2018, fructe și legume proaspete, produse lactate și de panificație, informează Guvernul.

Executivul a adoptat joi, printr-o hotărâre, modul de aplicare și de finanțare a Programului pentru școli al României, în perioada 2017 — 2023, în condițiile în care acest program a fost aprobat, printr-o ordonanță, în 18 august. Potrivit actului normativ, pentru anul școlar 2017 — 2018, limita valorică zilnică/preșcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porția de produse de panificație.

Guvernul precizează că aproximativ 2,074 milioane de preșcolari și elevi vor beneficia de acest program.

Finanțarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din fonduri externe nerambursabile. Pentru anul școlar 2017 — 2018, de la bugetul de stat, este prevăzută suma de 377,08 milioane lei, se precizează în comunicat.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeași perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe și legume și derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte și produse lactate, se menționează în comunicat.

Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă