4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPărinţii vor after-school pentru elevii înscrişi în clasa zero

Părinţii vor after-school pentru elevii înscrişi în clasa zero

Astăzi începe şcoala. Noutatea acestui an este clasa pregătitoare, care va aparţine învăţământului primar. Peste 128.000 de copii au fost înscrişi pentru această clasă, dintre care peste 10.000 numai în Capitală. Ministerul Educaţiei dă asigurări că toate clasele din ţară au cadre didactice şi mobilier specific. În schimb, părinţii bucureşteni critică introducerea acestei clase în cadrul şcolilor, pentru că acestea nu deţin spaţii pentru after-school.

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că există toate condiţiile necesare pentru începerea în bune condiţii a anului şcolar la clasa pregătitoare. De altfel, la începutul lunii septembrie, ministerul a hotărât să amâne cu o săptămână deschiderea anului şcolar, pentru că posturile cu cadre didactice pentru clasa zero nu fuseseră ocupate, iar majoritatea şcolilor nu primiseră mobilierul specific pentru copiii de 6 ani. Între timp, aceste deficienţe au fost rezolvate, susţin reprezentanţii ministerului.

Mai mult, Ecaterina Andronescu a precizat că, la jumătatea anului şcolar, ministerul va face o evaluare a clasei pregătitoare.

„La jumătatea anului şcolar, vom face o evaluare şi vom aduna punctele tari şi punctele slabe ale prezenţei acestei clase în şcolile gimnaziale. De exemplu, mă gândesc că în pauze vor fi în aceeaşi curte copii care au 5 ani şi jumătate – 6 ani şi copii care au 16 ani şi sigur de aici s-ar putea să apară o serie de probleme”, a explicat ministrul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu, a dat asigurări că toate cele 435 de clase din Bucureşti vor avea cadre didactice, precizând că personalul necalificat care va preda copiilor este foarte redus. „Vineri am încadrat încă 50 de cadre didactice şi am avut grijă ca aceste cadre să aibă facultatea terminată”, a precizat pentru RL Marian Banu. Ultima problemă ridicată însă de părinţi este lipsa after-school-urilor în şcolile de stat. „Sunt de acord cu obligativitatea clasei pregătitoare, dar să fie în cadrul grădiniţelor, nu în şcoală. După ora 11.00, când copilul termină cursurile, ce voi face cu el? Va trebui să-l înscriu la after-school-ul unei grădiniţe, iar pentru asta va trebui să plătesc în plus nu numai acest after-school, dar şi transportul copilului de la şcoală până la el”, mărturiseşte un părinte, contactat de RL. De altfel, câteva mii de părinţi nemulţumiţi de introducerea clasei zero în şcoli au semnat o petiţie publică prin care cer desfiinţarea acesteia. Marian Banu a recunoscut că lipsa after-school-urilor este principala problemă ridicată de părinţi şi a susţinut că inspectoratul încearcă să găsească soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii. „După înfiinţarea acestor clase, şcolile sunt la limita maximă a ocupării spaţiilor. Practic, unele laboratoare, nu toate, au fost transformate în clase pentru aceşti copii. Nu ştiu unde s-ar mai putea crea şi aceste after-school-uri, dar suntem deschişi la orice propunere venită din partea părinţilor”, a precizat inspectorul.  

Peste jumătate de milion de preşcolari

Aproximativ 3.200.000 de elevi încep anul şcolar. Potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei, aproximativ 925.000 de elevi aparţin învăţământului primar, circa 800.000 sunt la gimnaziu, aproape 850.000 sunt cuprinşi în învăţământul liceal şi cel profesional şi peste 600.000 sunt preşcolari.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă