23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOferta de burse pentru anul universitar 2006-2007

Oferta de burse pentru anul universitar 2006-2007

In fiecare an, mii de tineri romani interesati sa studieze in strainatate au posibilitatea obtinerii unei burse de studiu, fie din cele finantate de Guvernul Romaniei, fie prin acorduri bilaterale sau unilaterale oferite de diverse state. In plus fata de oferta Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), se pot obtine burse direct de la universitati din strainatate, prin diligente personale la institutiile respective. Oferta pentru astfel de burse se poate gasi pe site-ul fiecarei universitati din strainatate in parte, cel mai accesibil motor de cautare fiind, categoric, www.google.com, care va va pune la dispozitie pagini intregi cu adrese utile.
Prin Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS), Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat oferta de burse pentru anul universitar 2006-2007. Este vorba despre stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate, care sunt structurate pe doua tipuri: ¥ burse pentru stagii de studii universitare si postuniversitare in strainatate finantate de Guvernul Romaniei (600 de luni de bursa, fractionabile in functie de criteriile de selectie ale ONBSS si numarul candidatilor eligibili), care sunt instituite in baza HG nr. 697/1996, modificata prin HG nr. 533/1998 ¥ burse in cadrul acordurilor bilaterale de colaborare si burse acordate unilateral de alte state (374 + 505 luni de bursa, fractionabile in diverse perioade stabilite de tarile care le acorda).

Finantare acordata de Guvernul Romaniei

In cazul burselor de studii in strainatate finantate de Guvernul Romaniei, durata unei burse este intre doua si zece luni, in functie de numarul candidatilor, de criteriile de selectie stabilite de Consiliul ONBSS si de acceptul de primire a candidatului la studii, transmis de universitatea primitoare din strainatate. Pentru inscrierea la concurs, care se organizeaza anual, candidatii trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul stabil in Romania si sa provina din institutii de invatamant superior acreditate, intr-una din urmatoarele situatii: ¥ studenti la cursuri de zi ¥ masteranzi, cursanti la studii aprofundate, incadrati in unitati si institutii de invatamant ¥ doctoranzi cu frecventa, pe locuri finantate de la bugetul de stat, la institutii de invatamant superior organizatoare de scoli doctorale din Romania ¥ cadre didactice titulare la institutii de invatamant preuniversitar si invatamant superior de stat sau particular acreditate, din reteaua MEdC ¥ medici rezidenti in perioada in care sunt finantati din bugetul MEdC prin institutiile de invatamant superior ¥ cercetatori din institute de cercetare aflate in subordinea MEdC.
De asemenea, candidatii trebuie sa faca dovada acceptarii de catre institutiile de invatamant superior sau institutele de cercetare din statele respective pentru studii sau stagii de cercetare. Solicitarea se face prin demersul personal al fiecarui candidat, direct la institutiile din strainatate, prin trimiterea unei scrisori de intentie in care-si exprima dorinta de a studia, solicitand un acord de primire la studii. O bursa in strainatate finantata de Guvernul Romaniei se acorda unui beneficiar o singura data. Calendarul concursului se stabileste anual prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii. Selectia dosarelor candidatilor se face dupa urmatoarele criterii: prioritatile de acordare a burselor in domenii de interes pentru formarea de specialisti romani, reprezentativitatea domeniului bursei in tara in care se solicita efectuarea stagiului de studii si rezultatele evaluarii dosarului de candidatura. Termenul-limita de depunere a dosarelor de candidatura la Registratura MEdC (Str. Spiru Haret nr. 10, Bucuresti, cod 010176) este 15 martie 2006. Pe site-ul www.onbss.ro, precum si la sediul ONBSS se vor afisa rezultatele concursului de candidatura. Bursierii romani trimisi in strainatate pentru stagii de studii universitare si postuniversitare beneficiaza de urmatoarele facilitati: ¥ bursa lunara in valuta de pana la 1.000 USD, destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, cazare, transport local, procurarii de carti si rechizite si, eventual, plata unor taxe scolare pe perioada aprobata pentru studii in strainatate ¥ bilete de transport international pana la locul de stagiu si retur, care se acorda o singura data intr-un an universitar si sunt cumparate de ONBSS ¥ dreptul de reluare a studiilor intrerupte in tara pentru studentii care au efectuat in strainatate studii partiale.

Finantare prin acord bilateral sau unilateral de alte state

In privinta burselor in acord bilateral si a burselor acordate unilateral de alte state, oferta cuprinde burse de studii in strainatate pentru studii universitare complete sau partiale, studii postuniversitare complete sau partiale, stagii de cercetare/specializare, stagii complete de doctorat, cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie). Bursele se acorda prin concurs, in functie de gradul de indeplinire a cerintelor profesional-stiintifice asociate tipului de burse. Bursierii romani care pleaca in strainatate prin intermediul acestor burse beneficiaza de: ¥ burse finantate de guvernul tarii primitoare care acopera cheltuielile de intretinere in strainatate, asistenta medicala in caz de urgenta, transport intern ¥ burse lunare in valuta pe care le acorda MEdC, prin ONBSS, in completarea burselor finantate de guvernul tarii primitoare (bursele in valuta se stabilesc anual intr-un cuantum pe tari, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe) ¥ bilete de transport international (dus-intors) o singura data intr-un an universitar, cumparate de ONBSS. Actele necesare la dosar sunt cele prezentate anterior, pentru obtinerea unei astfel de burse putand candida, in plus, si elevi.
In continuare, va prezentam oferta de burse in cadrul acordurilor bilaterale si a burselor acordate unilateral de alte state.
Azerbaidjan – 31 martie 2006, termenul-limita de depunere a dosarelor: ¥ trei burse pentru studii universitare complete sau postuniversitare (persoanele care nu cunosc limba statului primitor pot fi inscrise la cursuri pregatitoare de limba, fara plata) ¥ doua burse pentru studii de doctorat (persoanele care nu cunosc limba statului primitor pot fi inscrise la cursuri pregatitoare de limba, fara plata) ¥ 30 de luni de bursa pentru stagii de specializare, fractionabile in perioade de 3-9 luni/persoana (inscrierea la studii este conditionata de cunoasterea limbii statului primitor sau a uneia de circulatie internationala – engleza, franceza, germana sau rusa) ¥ trei burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie).
Belgia, Comunitatea Franceza – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ o bursa pentru stagiu de cercetare cu durata de o luna pentru studiul limbii si literaturii franceze din Belgia, care va fi oferita unui reprezentant al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca ¥ patru burse pentru cursuri de vara – doua burse pentru stagii de studiul limbii franceze destinate profesorilor de limba franceza sau cursuri de limba si literatura franceza destinate studentilor; doua burse pentru stagii de reciclare de limba franceza destinate profesorilor de limba franceza.
Bulgaria – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ cinci burse pentru studii universitare, de masterat sau de doctorat ¥ 20 de luni de bursa pentru stagii de specializare universitara sau postuniversitara, fractionabile in perioade de 2-9 luni ¥ opt burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie), si anume: trei locuri pentru seminarul de vara la Universitatea din Sofia; trei locuri la seminarul de vara la Universitatea Veliko Tarnovo; doua locuri pentru seminarul de iarna de balcanistica la Universitatea de Sud-Vest “Neofit Rilscki” din Blagoevgrad.
Cehia, acord bilateral – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ 27 de luni de bursa pentru stagii de studii universitare partiale sau stagii de cercetare in cadrul doctoratului, fractionabile in perioade de 3-9 luni ¥ patru burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie).
China – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ 24 de burse. La dosarul de candidatura se vor depune documentele in limba romana, dar si cele traduse si legalizate in limba engleza.
Coreea – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ doua burse pentru studii postuniversitare. Pe langa documentele in limba romana, la dosar se vor depune si traducerile legalizate ale acestora in limba engleza.
Danemarca – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ 30 de luni de bursa (este necesara scrisoarea de accept pentru studii/cercetare in cadrul unei universitati din Danemarca) pentru stagii cu durata de 4-8 luni pentru studii universitare partiale (pentru studentii din ani terminali) si stagii de cercetare.
Egipt – 31 martie 2006, termenul-limita: ¥ 15-20 de burse pentru studii universitare partiale, postuniversitare partiale, stagii de doctorat sau de specializare ¥ doua-trei burse pentru studii universitare complete ¥ doua-trei burse pentru studii postuniversitare. Domeniile de studiu in cadrul burselor sunt limba, literatura si civilizatie araba, arheologie, istorie, stiinte sociale, arte si muzica.
Federatia Rusa (sub rezerva perfectarii noului document de colaborare) – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ pana la zece burse pentru studii universitare complete sau partiale, precedate, daca este cazul, de an pregatitor pentru studiul limbii ruse ¥ pana la opt burse pentru studii postuniversitare, precedate de an pregatitor pentru studiul limbii ruse, daca este cazul ¥ pana la cinci burse cu durata de pana la 6 luni pentru stagii de specializare postuniversitara ¥ pana la 40 de burse, cu durata de pana la 4 luni, pentru studii universitare partiale destinate studentilor filologi care studiaza limba rusa si o bursa de specializare pentru un cadru didactic (profesor insotitor) la Institutul “A.S. Puskin” din Moscova ¥ pana la 30 de burse cu durata de pana la 3 luni pentru studii universitare partiale destinate studentilor de la ASE Bucuresti care studiaza limba rusa ¥ pana la zece burse pentru studii universitare complete, destinate tinerilor romani de nationalitate rusa (rusi lipoveni) ¥ 15 burse pentru cursuri de limba, literatura si civilizatie rusa.
Finlanda – 30 decembrie 2005, termenul-limita: ¥ zece burse (este necesara scrisoarea de accept in cadrul unei universitati din Finlanda) pentru stagii de studii postuniversitare sau de cercetare cu durata de 3-9 luni.
Grecia – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ trei burse pentru studii universitare complete, precedate de an pregatitor de limba greaca (se cer cunostinte de limba greaca, franceza sau engleza) ¥ zece luni de bursa (este necesara scrisoarea de accept pentru studii postuniversitare/cercetare in cadrul unei universitati din Grecia) pentru studii postuniversitare sau cercetare (sunt necesare cunostinte de limba greaca).
India – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ doua burse cu durata unui an universitar pentru studiul limbii hindi in cadrul “Programului de popularizare a limbii hindi” (se solicita cunoasterea limbii hindi) ¥ patru burse cu durata de pana la 3 ani pentru studii universitare sau postuniversitare si stagii de cercetare.
Italia – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ 90 de luni de bursa de studiu, in special pentru formarea functionarilor din administratia publica si pentru formarea profesorilor de limba si cultura italiana (se solicita cunoasterea limbii italiene, iar limita de varsta a candidatilor este 35 de ani). Selectia de candidatura se va face de catre o comisie mixta din care va face parte cel putin un reprezentant al Ambasadei Italiei la Bucuresti.
Luxemburg – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ doua burse pentru stagii de perfectionare cu durata de o luna ¥ o bursa pentru studii universitare in domeniul gestiunii si informaticii la Universitatea din Luxemburg ¥ o bursa cu durata de 3 ani, cu posibilitatea de continuare a studiilor, pentru obtinerea diplomei de master (durata studiilor va fi 3-2 ani) in domeniul ingineriei industriale la Facultatea de Stiinte, Tehnologie si Comunicare a Universitatii din Luxemburg ¥ o bursa cu doua semestre scolare (bursa poate fi oferita pentru doua persoane, cate un semestru pentru fiecare) in vederea participarii la cursurile organizate de Centrul de Limbi din Luxemburg ¥ sase burse pentru cursuri de perfectionare (cursuri de vara) in domeniul muzicii sau la Centrul European pentru Difuzarea Artelor.
Maroc – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ o bursa de studii postuniversitare (se cere cunoasterea limbii franceze). Actele de la dosar trebuie sa fie in limba romana, precum si traduceri legalizate in limba franceza.
Nigeria – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ cinci burse pentru studii universitare complete, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de admitere cerute de institutiile respective din Nigeria.
Peru – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ pana la doua burse pentru studii universitare complete ¥ pana la doua burse pentru studii postuniversitare ¥ pana la doua burse pentru stagii de doctorat. Bursele se acorda pentru unul din urmatoarele domenii de interes: istorie, arheologie, antropologie, asistenta sociala, geografie, stiinte politice, arte. Stagiul de bursa poate fi precedat de un an pregatitor de limba spaniola, daca este cazul.
Polonia – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ 20 de luni de bursa pentru studii semestriale si partiale ¥ 10 burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie).
Serbia si Muntenegru – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ doua burse pentru studii universitare complete sau partiale ¥ 20 de luni de bursa cu durata de 3-9 luni pentru stagii de specializare, studii postuniversitare si de doctorat.
Siria – 5 iunie 2006, termenul-limita: ¥ trei burse pentru studii universitare complete, precedate de an pregatitor pentru studiul limbii arabe.
Slovacia – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ 36 de luni de bursa pentru studii universitare partiale (daca este cazul, stagiul va fi precedat de un curs pentru invatarea limbii slovace) ¥ 30 de luni de bursa pentru stagii postuniversitare/cercetare in cadrul programului de doctorat si stagii de cercetare in domeniul pedagogiei (daca stagiul depaseste 5 luni si studiile nu sunt sustinute intr-o limba de circulatie internationala, poate fi precedat de un curs de limba slovaca) ¥ zece burse pentru studii universitare complete pentru candidati de nationalitate slovaca ¥ cinci burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie) destinate studentilor si cadrelor didactice.
Slovenia – 30 ianuarie 2006, termenul-limita: ¥ noua luni de bursa pentru specializare universitara (limita de varsta este de 35 de ani) ¥ o bursa pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie slovena).
Suedia – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ noua luni de bursa (este necesara scrisoarea de accept pentru studii universitare/cercetare in cadrul unei universitati din Suedia) pentru stagii universitare partiale si cercetare, cu durata de minimum 4 luni ¥ doua burse (este necesara scrisoarea de recomandare a profesorului de limba suedeza) pentru cursuri de vara (limba, literatura suedeza), iar candidatul trebuie sa aiba cunostinte de limba suedeza – nivel mediu sau avansat.
Turcia – 27 februarie 2006, termenul-limita: ¥ doua burse pentru stagii de specializare si cercetare cu durata de 10 luni fiecare ¥ o bursa de doctorat de limba si literatura turca ¥ cinci burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie).
Ungaria – 27 februarie 2006, termenul-limita pentru studii universitare partiale, specializare si cursuri de vara, si 5 iunie 2006 – termenul de depunere a dosarelor pentru cei care aplica pentru studii complete si doctorat: ¥ 75 de luni de bursa pentru stagii de studii universitare partiale, fractionabile in perioade de minimum 5 luni (maximum 15 persoane beneficiare), iar cunoasterea limbii maghiare este una dintre cerinte ¥ trei burse pentru studii universitare complete, precedate de an pregatitor de limba maghiara, daca este cazul (la concurs se pot inscrie studenti in anul II, in acelasi domeniu cu cel in care solicita bursa; in cazul specializarilor vocationale – arta, arhitectura, sport etc., candidatul trebuie sa fie admis la institutii de invatamant din Ungaria) ¥ cinci burse (este necesara scrisoarea care atesta admiterea la doctorat in cadrul unei universitati acreditate din Ungaria) pentru doctorat, iar cunoasterea limbii maghiare este o cerinta ¥ 25 de luni de bursa (este necesara scrisoarea de accept pentru stagii de specializare in cadrul unei universitati din Ungaria) pentru stagii de specializare fractionabile in perioade de 1-5 luni ¥ 15-15 burse pentru cursuri de vara (limba, literatura si civilizatie), iar candidatii trebuie sa cunoasca limba maghiara.
Ucraina – 5 iunie 2006, termenul-limita: ¥ pana la 15 burse pentru studii in scoli profesionale si institutii de invatamant superior de primul si al doilea grad de acreditare ¥ pana la 50 de burse pentru studii in institutiile de invatamant superior de al treilea si al patrulea grad de acreditare ¥ pana la sase burse pentru aspiratura si doctorat ¥ pana la 40 de luni de bursa pentru stagii de specializare de 3-9 luni. Oferta de burse in Ucraina se adreseaza romanilor de origine ucraineana.
Pentru fiecare categorie de bursa, date suplimentare se pot obtine de la ONBSS sau de pe Internet, la adresa www.onbss.ro sau www.edu.ro. Suplimentar fata de categoriile de burse prezentate, studentii mai au posibilitatea de a merge cateva luni sa studieze sau sa faca practica in institutii din Uniunea Europeana, prin Programele “Socrates” si “Leonardo da Vinci”, care se deruleaza prin intermediul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă