10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMecanismul spagii din scoala generala

Mecanismul spagii din scoala generala

» Coruptia din invatamantul romanesc a capatat asemenea dimensiuni incat avem si primul studiu universitar pe aceasta tema. Sub lupa unui profesor, masterand la stiintele comunicarii, studiul "Strategiile comunicationale in oferirea cadourilor catre invatatori si profesori" descrie intregul mecanism. Este o premiera cand cineva din interiorul sistemului educational radiografiaza mecanismul spagii, analizandu-l si descriindu-l in cel mai mic amanunt.

Masterand la stiintele comunicarii, prof. Gabriela Condrache si-a publicat lucrarea in Revista Romana de Jurnalism si Comunicare. "Am ales ca tema a lucrarii «Primirea cadourilor de catre invatatori si profesori in scoala generala» deoarece sunt cadru didactic si, in cei saptesprezece ani de activitate, am fost martora directa a acestor evenimente, deci vorbesc ca un observator al acestui fenomen. Din aceasta perspectiva sunt in masura sa descriu actiunile aproape rituale, formalizate si repetitive, la care te supune colectivul pe care il conduci, dar si incarcatura sociala si emotionala a actorilor", ne spune profesoara Condrache.

Practic, ea a realizat o ierarhizare clara a primirii cadourilor de catre invatatoare (la ciclul primar), dar si de catre profesor sau profesorul-diriginte (la ciclul gimnazial). Bonus: cum ajunge mita la managerii scolilor. Condrache insa insista: nu primirea cadourilor ar trebui sa fie telul unui educator, ci forta, priceperea si tenacitatea de a darui copiilor din prea-plinul cunoasterii dascalilor. Cadrul didactic ar trebui sa primeasca in schimb doar raspunsuri corecte si un suras multumit.

"Mama-savarina" si "invatatoarea-tampon"
Gabriela Condrache pleaca de la analizarea structurii rituale a primirii cadourilor, analizeaza structura temporala a actiunii si inventeaza doi termeni noi pentru a putea descrie cat mai bine realitatea: "mama-savarina" si "invatatoarea-tampon". De ce "mama-savarina"? "Nu am putut niciodata sa mananc o savarina intreaga.

Chiar daca reuseam sa consum frisca, blatul imi lasa un gust mucilaginos, care-mi facea greata", spune Condrache. Prin comparatie, "mama-savarina" pare initial frumoasa, desteapta si atenta, insa, la final "iti lasa un gust neplacut. Uneori chiar ca ti se apleaca". Termenul de "invatatoare-tampon" se potriveste de minune cadrului didactic atasat managerului unei scoli, deoarece acesta are exact acelasi rol ca al discului masiv de otel anexat resortului puternic: primeste socurile dintre vehicule in timpul mersului si mentine o anumita distanta intre vagoanele cuplate. Prin urmare, "invatatoarea-tampon" isi apropie si isi departeaza "vagoanele" dupa bunul plac, sustinand – in principal – "locomotiva".
Cadourile, dupa cum deja stiu o multime de parinti, nu se dau asa, oricum, exista un sistem foarte bine pus la punct. Sunt niste pasi creati deja in ani de experimentare. Scenariul este devoalat de profesoara Gabriela Condrache.

Cum sa dai spaga: lectia se invata inca din clasa intai
Pentru oferirea unui cadou din partea elevilor clasei I pentru doamna invatatoare, se efectueaza urmatorii pasi: Pasul 1: Existenta unei "mame-savarina" (n.a – "Mama-savarina" este, de regula, o femeie trecuta de 35 de ani, fara prea multa scoala, cu o situatie materiala buna, care nu lucreaza, ci isi "educa" cei doi, trei copii. Nu are complexe, e dezinhibata, vorbeste tare si gaseste momentul propice pentru a interveni in discutii). La finalul unei sedinte cu parintii, "mama-savarina" ia initiativa de a face un cadou colectiv "doamnei", intrucat e apropiata de copii, le-a dat calificative mari si (argumentul suprem) oricum vine Craciunul! Ea cere discretie totala parintilor. ("Doamna nu trebuie sa afle. E surpriza!") Pasul 2: A doua zi de dimineata, sub un pretext oarecare, "mama-savarina" o roaga pe "doamna" sa-i permita sa copieze de pe ultima fila a catalogului numerele de telefon ale tuturor elevilor.

 

Pasul 3: In aceeasi seara, "mama-savarina" suna toti parintii elevilor, explicandu-le situatia si rugandu-i sa faca un efort financiar "de dragul copiilor". Suma variaza intre 10-30 RON de persoana. Poate si mai mult. Tot acum se hotaraste si data limita pana la care se colecteaza banii. Pasul 4: Strangerea banilor. Pasul 5: Intr-o "seara-soc", cu cateva zile inainte de terminarea semestrului, "mama-savarina" o suna pe "doamna" acasa, chiar daca aceasta nu-si aminteste sa-i fi dat vreodata numarul de telefon. Fiind o femeie abila, "Savarina" are metodele ei de investigatie: secretariatul scolii sau femeile de serviciu. Fara prea multe amanunte, "mama-savarina" ii aduce la cunostinta "doamnei" motivul deranjului si o intreaba sec: "Ce cadou doriti?" Pasul 6: Aici intervin mai multe situatii: a) Daca "doamna" a mai trecut prin astfel de momente, raspunsul e la fel de sec precum intrebarea; b) Daca "doamna" e la prima tentativa de acest gen, se blocheaza si lasa totul la aprecierea parintilor; c) "Doamna" refuza. Pasul 7: Plecarea "mamei-savarine" la cumparaturi. Cumpararea cadoului. Pasul 8: Anuntarea parintilor si elevilor despre achizitionarea cadoului.

 

Acest lucru se produce la scoala sau in imediata ei apropiere, in drumul spre casa. Pasul 9: "Ziua-soc": oferirea cadoului. In fata clasei, alaturi de parinti, elevi si cadrul didactic, "mama-savarina" initiaza un discurs de lauda si multumire la adresa "doamnei". Aceasta pupa elevii si le multumeste, deschide cadoul, tresare, se mira, exalta. Pasul 10: Ducerea cadoului "voluminos" direct la locuinta "doamnei". Se apeleaza la un parinte al clasei care are o masina. Impreuna cu soferul pleaca si "Savarina" (care stie deja adresa!). Cu aceasta ocazie, ea verifica atent (chiar si din usa – doar e vigilenta!) locuinta "doamnei" pentru a constata ce ii lipseste. In fond, urmeaza si alte sarbatori si maine-poimaine vine Pastele. Pentru oferirea unui cadou din partea elevilor de la ciclul gimnazial (clasele V-VIII) catre diriginta lor, sunt sariti pasii 1, 2, 5 si 6, intrucat grupul din care fac parte actorii este sudat, fiind impreuna de cativa ani.

Smecheriile "invatatoarei-tampon"
Atunci cand este ziua de nastere a managerului scolii, colectivul de cadre didactice obisnuieste sa-i cumpere un cadou. Iata si pentru acest caz, etapele care se parcurg: Pasul 1: Existenta unei ,,invatatoare-tampon’’ (n.a – ,,Invatatoarea-tampon’’ este un cadru didactic cu experienta, prietena de familie sau apropiata a managerului, care ia cuvantul in majoritatea consiliilor profesorale, are cele mai apreciate serii de elevi intrucat are grija sa-i ,,selecteze’’ pe criterii numai de ea stiute). Cu o saptamana inainte de eveniment, ,,invatatoarea-tampon selecteaza o eleva ,,de isprava’’ si o trimite din clasa in clasa cu un anunt scris pe o foaie de hartie. Dedesubtul lui se afla un tabel cu urmatoarele rubrici: numarul curent, clasa, numele invatatoarei/profesorului-diriginte, suma de bani, semnatura, observatii.

 

Prima pe lista este trecuta ,,invatatoarea-tampon’,’ care cotizeaza cu sume variind intre 50-100 RON. La rubrica ,,Observatii’’ scriu doar cei care nu au bani in ziua respectiva, caci ,,Tamponul’’ se ofera sa-i imprumute. Pasul 2: Aflarea cadoului care-i pricinuieste bucurie managerului. Acesta poate fi: o haina de blana, un deux-piece de firma, un obiect voluminos din aur (bratara, ceas), cauciucuri pentru masina, GPS de ultima generatie. Pasul 3: Cumpararea cadoului. Pasul 4: Anuntarea colectivului despre cumpararea cadoului. Descriere. Pasul 5: Oferirea cadoului, desfacerea pachetului, discursul scurt al ,,invatatoarei-tampon’’ si un ,,La multi ani!’’, cantat in picioare, in biroul managerial. Tot acum, managerul ofera cate o cupa de sampanie, o felie de tort, lacrimi si multumiri, apoi toata suflarea dascaleasca intra cu alt tonus la ore.

» Viciile din Sala de clasa
Clasa, imaginata ca o scena, este locul desfasurarii ritualului, unde incepe si se termina totul. Asadar, actele 1 si 3 au loc intr-un spatiu delimitat, static, unde copiii organizatorilor petrec intre 4 si 6 ore zilnic. Actul 2 se petrece integral in centrul orasului, in magazine. Este dinamic si prezinta comportamente stereotipe. La el ia parte doar "mama-savarina" (pentru ciclul primar) sau un grup de doua-trei mame (pentru ciclul gimnazial). Rolul central revine acestora. Din organizatori devin actori si in fina l-spectatori.

» Modernizarea tipicului coruptiei
Profesor Gabriela Condrache: "Privind, totusi, mai indeaproape lucrurile, am observat ca ritualul primirii cadourilor este foarte vechi, acesta fiind un motiv al alegerii temei pentru articol. Societatea contemporana nu a distrus vechile rituri, ci le-a readaptat. Clasa de astazi a parasit ierarhiile ,,incremenite", penduland intre frenezia de a fi bine vazut, laudat, apreciat, nu prin munca, ci prin oferirea unui cadou".

» Mita regularizata
Concluzia autoarei este aceea ca ritualul primirii cadourilor de catre profesori are o serie de dimensiuni definitorii: actiune, caracter constient, aspect colectiv, performanta si, nu in ultimul rand, regularitate. Acum, ca pasii au fost devoalati, nu-i evident ca "mama-savarina" si "invatatoarea-tampon" ar trebui sa renunte la strategiile lor atat de elaborate? si parintii la oferirea de foloase necuvenite? Daca tot le-au fost devoalate obiceiurile, poate ca cineva ar trebui sa puna piciorul in prag: calitatea invatamantului romanesc nu mai trebuie conditionata de spaga.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă