10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMarșul oamenilor de știință, la București și Cluj. Evenimentul are loc, concomitent,...

Marșul oamenilor de știință, la București și Cluj. Evenimentul are loc, concomitent, în alte 500 de orașe de pe glob

Asociatia Ad Astra, care reunește oamenii de știință Români, organizează, sâmbătă 22 aprilie, evenimentul “March for Science”.

Demersul este explicat astfel de organizatori:  “știința protejează sănătatea comunității noastre, siguranța familiilor, educația copiilor noștri, reprezintă fundamentul pentru slujbe și economie, viitorul a tot ceea ce vrem să trăim și modul în care putem asigura rerursele pentru generațiile următoare. Trebuie să ne facem acum vocea auzită deoarece toate aceste valori sunt puse în pericol”.

Principalul eveniment are loc la Washington, în aceeași zi, în timp ce în România vor avea loc două evenimente satelit, la București și la Cluj-Napoca. Marșuri similare vor avea loc în alte 500 de orașe de pe întreg globul

Mai multe informații AICI 

Marșul pentru știință începe în Capitală la ora 16.00, în Parcul Izvor, pe Facebook anunțându-și participarea peste 160 de oameni, alți 800 arătându-se interesați.

Marșul va începe, la Cluj Napoca, la ora 10.00 în Piața Unirii.

Potrivit organizatorilor, “Marșul pentru știință ” militează pentru o finanțare robustă a științei și deschiderea acesteia spre public, ca un pilon al libertății și  prosperității oamenilor. Uniți într-un grup divers, nepartinic, susținem cercetarea științifică pentru binele comun și cerem ca liderii să adopte politici bazate pe dovezi științifice, în interesul public.

„Marșul” este și o celebrare a științei. Nu este vorba despre oameni de știință în opoziție cu policieni, ci despre rolul palpabil pe care știința îl joacă în viețile fiecăruia dintre noi și despre nevoia de a respecta și încuraja cercetarea ce ne conferă noi perspective asupra lumii. Cu toate acestea, „marșul” a generat multe dispute, dacă oamenii de știință înșiși ar trebui să se implice sau nu în politică. Puși în fața unei tendințe de discreditare a consensului științific și de restricționare a descoperirilor științifice, ne întrebăm: ne putem permite să nu luăm partea științei și să nu vorbim despre asta?

Oamenii care prețuiesc știința au păstrat liniștea pentru prea mult timp în fața unor politici care ignoră dovezile științifice și primejduiesc atât viața umană cât și viitorul acestei lumi. Noi politici amenință să restricționeze și mai mult pe viitor abilitatea oamenilor de știință de a-și comunica descoperirile. Suntem puși în fața unui posibil viitor în care oamenii nu numai că vor ignora dovezile, dar vor încerca să elimine complet știința din elaborarea politicilor. Tăcerea este un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Trebuie să fim uniți și să sprijinim știința.

Aplicarea științei în politică nu este o acțiune partinică. Au fost propuse planuri și politici anti-științifice din toate taberele spectrului politic, dăunătoare tuturor, fără excepție. Știința nu ar trebui să servească intereselor de grup și nici să fie respinsă pe baza convingerilor personale. În esența ei, știința este o unealtă pentru căutat răspunsuri tehnice la întrebări tehnice. Ea poate și ar trebui să influențeze politicile și să ne ghideze pe termen lung luarea deciziilor.

Marșul pentru știință apără știința alături de integritatea științifică, dar este un pas mic spre încurajarea aplicării acesteia în politică. Înțelegem că cea mai eficientă cale de a proteja știința este încurajarea publicului să o prețuiască și să investească în ea.  Cea mai eficientă cale pentru a ne asigura că știința va influența politica este să încurajăm oamenii în acest sens. Lucrul acesta se poate întâmpla numai prin educație, comunicare și legături de respect reciproc între oamenii de știință și comunitățile din care fac parte. Căile de comunicare trebuie să meargă în ambele direcții. De prea multă vreme există o diviziune între comunitatea științifică și public. Încurajăm oamenii de știință să interacționeze cu comunitățile lor, explicând cercetarea lor și impactul acesteia în viețile de zi cu zi ale oamenilor. Îi încurajăm să asculte comunitatea și să-și ia în considerare cercetarea și planurile de viitor din perspectiva oamenilor pe care îi deservesc. Trebuie să luăm știința afară din laboratoare și reviste și să o împărtășim cu lumea. ”Evenimentele create pe Facebook pentru cele doua marsuri sunt: 

– Bucuresti: https://www.facebook.com/events/274468196313457/

– Cluj Napoca: https://www.facebook.com/events/103682036853581/

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă