Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO. ASUR reclamă transformarea unei școli din Onești în capelă

Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) a atras atenția asupra faptului că la Școala cu clasele I-VIII „Ghiță Mocanu” din Onești, directoarea școlii, Otilia Anuca Bârgăoanu, care este și profesoară de religie, a transformat unitatea de învățământ în capelă.

Share

Andra Dolana 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2015 - 15:43

Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) a atras atenția asupra faptului că la Școala cu clasele I-VIII „Ghiță Mocanu” din Onești, directoarea școlii, Otilia Anuca Bârgăoanu, care este și profesoară de religie, a transformat unitatea de învățământ în capelă. 

ASUR a subliniat că la această școală sunt promovate activ taberele cu specific religios și este încalcată neutralitatea statului, prin favorizarea explicită a Bisericii Ortodoxe.

”În ciuda semnalelor de alarmă trase de societatea civilă continuă "biserificarea" școlilor din România. Sistemul românesc de învățământ este infiltrat de către subordonați ai Bisericii, care, în calitate de profesori, de diriginți sau chiar de directori de școală, îi supun pe copii unui mecanism, foarte bine elaborat, de îndoctrinare religioasă.  Fotografiile de la orele de curs și din timpul susținerii de către dna. Bârgăoanu a examenului pentru obținerea gradului didactic I ("Îmbinarea învățăturii creștine cu trăirea personală prin activități extracurriculare: excursia, pelerinajul și tabăra școlară creștină") sunt grăitoare”, a subliniat ASUR. 

ASUR a atras atenția asupra riscurilor pe care le presupune dubla subordonare a profesorilor de religie – deși angajați și plătiți de Ministerul Educației, ei sunt direct răspunzători în fața cultelor care i-au trimis în școli.

"Cum am ajuns să considerăm pelerinajul o activitate extracurriculară, recomandată de școală? Cum rămâne cu interzicerea prozelitismului și cu respectarea libertății de credință a copilului? Trebuie să încetăm să mai ignorăm aceste probleme. Îndoctrinarea religioasă se petrece sub ochii noștri, iar de asta se ocupă profesorii, care abuzează de funcțiile pe care le dețin pentru a-și impune propriile opinii religioase și transformă tinerii în persoane intolerante și agresive. Iar Ministerul Educației, în loc să găsească o soluție concretă la aceste probleme reale, semnează protocoale de colaborare cu cultele, oferindu-le preoților un control și mai mare asupra educației copiilor." a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) este o organizație neguvernamentală înființată în martie 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular. Proiectele și campaniile ASUR sunt menite să popularizeze cunoașterea științifică și să promoveze principiile unui stat laic.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...