14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFestivitatile de nou an scolar, boicotate de dascali

Festivitatile de nou an scolar, boicotate de dascali

» In jur de 3.000.000 de elevi si prescolari incep astazi un nou an scolar. Festivitatile de deschidere, la care vor participa si politicieni, vor fi boicotate de cadrele didactice. si pentru ca se mentine aceeasi practica de multi ani, in multe scoli se facea ieri curatenie, in unele locuri participand chiar parintii elevilor.

 Din totalul copiilor si adolescentilor care incep scoala, 2.700.000 sunt elevi in invatamantul primar, gimnazial si liceal si peste 500.000 sunt copii de gradinita. In anul scolar 2009-2010, peste 220.000 de copii  vor merge pentru prima data la scoala, in clasa I. In privinta personalului didactic, pentru acest an scolar vor functiona aproximativ 258.000 de dascali titulari si suplinitori in intreg invatamantul preuniversitar.

Avand in vedere nemultumirea cadrelor didactice fata de proiectul legii educatiei nationale si, mai ales, al salarizarii personalului bugetar, anul scolar va incepe cu actiuni de boicot. Sindicalistii din invatamant au hotarat sa boicoteze astazi participarea politicienilor la deschiderea anului scolar, urmand ca maine sa picheteze Parlamentul. Reamintim ca pichetarea este programata pentru 15 septembrie, ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul celor trei legi – a invatamantului, a salarizarii  personalului bugetar si a restructurarii agentiilor guvernamentale. "Din punctul de vedere al colegilor membri de sindicat din invatamant, o sa boicotam participarea politicienilor la deschiderea anului scolar. Impreuna cu Alianta Bugetarilor, pe care am creat-o saptamana trecuta, vom picheta in mod cert Parlamentul Romaniei pe perioada in care Guvernul isi va asuma raspunderea pentru aceste legi, in semn de protest.

 

Practic, ei isi vor asuma raspunderea pe aceste proiecte de lege cu amendamentele pe care le-am discutat astazi", a declarat sambata Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Pentru boicotarea participarii politicienilor la festivitatile de deschidere de an scolar s-au pronuntat FSLI si Federatia "Spiru Haret". Federatia Educatiei Nationale le-a propus membrilor sai de sindicat sa nu mearga astazi la scoala, sa isi ia liber dupa modelul politicienilor care vor absenta din Parlament pe motiv ca merg la festivitatile de inceput de an scolar.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, anul scolar 2009-2010 va avea 35 de saptamani de scoala, care insumeaza 173 de zile lucratoare. Exceptie de la cele 35 de saptamani fac anumite clase:  clasa a IX-a de liceu (filiera tehnologica, invatamant de zi) – 39 de saptamani de scoala, dintre care 36 saptamani de cursuri si trei saptamani de stagii de pregatire practica, in conformitate cu prevederile planurilor-cadru  clasa a X-a de la scolile de arte si meserii, clasa a XII-a de liceu (filiera tehnologica, ruta directa de calificare) si clasa a XIII-a de liceu (filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare) – 36 de saptamani, ultima saptamana de scoala fiind alocata instruirii practice/stagiului de pregatire practica pentru dobandirea experientei in conditii reale de munca, iar orele prevazute pentru aceasta saptamana vor fi planificate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, in functie de prevederile contractului/conventiei de colaborare cu partenerii sociali  clasa a XI-a (anul de completare) si invatamantul special (clasele IX-XI, filiera tehnologica) – 37 de saptamani de scoala, dintre care ultimele doua, intre 14 si 25 iunie 2010, vor fi saptamani de stagiu de pregatire practica  clasa a XI-a de liceu (filiera tehnologica, ruta directa de calificare) si clasa a XII-a de liceu (filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare) – 37 de saptamani de scoala, respectiv 38 de saptamani, in functie de prevederile planurilor-cadru, ultimele doua saptamani, respectiv trei (intre 14 si 25 iunie 2010, respectiv intre 14 iunie si 2 iulie 2010), fiind alocate stagiilor de pregatire practica.

» Primul repaus, in noiembrie
Primii care se vor bucura de o pauza vor fi prescolarii si elevii din ciclul primar, care in perioada 2-8 noiembrie vor avea vacanta. Urmatoarea vacanta, valabila pentru toti scolarii, inclusiv copiii de gradinita, va fi cea de iarna, programata intre 19 decembrie 2009 si 3 ianuarie 2010. Din 4 ianuarie si pana pe 29 ianuarie se vor desfasura cursuri, vacanta intersemestriala fiind programata in perioada 30 ianuarie-7 februarie 2010. Al doilea semestru va incepe luni, 8 februarie 2010, si se vor desfasura cursuri pana vineri, 2 aprilie 2010. Vacanta de Pasti va incepe sambata, 3 aprilie 2010, si se va incheia duminica, 11 aprilie 2010. O alta perioada de cursuri este programata intre 12 aprilie si 11 iunie 2010, din 12 iunie incepand vacanta de vara, care se va incheia duminica, 12 septembrie 2010.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă