Elevii vor ca școala să se termine mai repede. Motivul: Vara ne pierdem concentrarea

Asociaţia Elevilor din Constanţa a propus Ministerul Educației ca anul şcolar să înceapă în 7 septembrie și să se termine, astfel, cu o săptămână mai devreme, motivând că, vara elevii "îşi pierd concentrarea".

Share

Andra Dolana 0 comentarii

Actualizat: 18.06.2015 - 08:02

Asociaţia Elevilor din Constanţa a propus Ministerul Educației ca anul şcolar să înceapă în 7 septembrie și să se termine, astfel, cu o săptămână mai devreme, motivând că, vara elevii "îşi pierd concentrarea", potrivit Mediafax

Reprezentanţii Asociației Elevilor din Constanța arată, într-un comunicat de presă de miercuri, că au transmis Ministerului Educației și Cercetării Științifice o adresă prin care au propus o serie de modificări la proiectul de ordin privind structura anului școlar 2015-2016, pus în dezbatere publică în 10 iunie. 

Citește și: De ce nu vor profesorii din Buzău să fie supraveghetori la Bac

În adresă, ei cer ca semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme față de data propusă, adică în 7 septembrie, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, în 11 iunie 2016. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învățământul liceal, respectiv pentru clasa a VIII-a, ar trebui să se finalizeze în 20 mai 2016, respectiv 3 iunie 2016.

"La baza acestei propuneri stă faptul că elevii își pierd concentrarea odată cu sosirea verii. Astfel, prin începerea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor școlare interesul pentru școală al elevilor va rămâne ridicat până în ultimele zile, astfel nemaiexistând timp în care elevii vin la școală fără a se concentra asupra activității de învățare", se susține în adresa înaintată către MECS.

De asemenea, "având în vedere faptul că interesul față de școală al elevului este foarte scăzut în preajma datei de 18 decembrie", reprezentanții elevilor constănțeni consideră că tezele din semestrul I ar trebui susținute, de regulă, până în 11 decembrie.

Asociația Elevilor din Constanța mai propune introducerea în categoria zilelor marcate prin activități specifice a datei de 17 noiembrie - Ziua internațională a elevilor și studenților.

"Considerăm că este imperios necesar ca Ziua internațională a elevilor și studenților să fie sărbătorită în școlile din România, așa cum se întâmplă și în alte țări din Europa și nu numai. Suntem de părere că celebrarea acestei zile va crește respectul beneficiarilor primari ai actului de educație față de calitatea de elev și va dezvolta simțul de responsabilizare civică a elevilor. De asemenea, considerăm că este inechitabilă aplicarea dublei măsuri, și anume celebrarea Zilei învățătorului, furnizorul actului de educație, dar nu și a elevului, beneficiarul actului educațional", se menționează în documentul citat.

Citește și: BACALAUREAT 2015. O nouă săptămână de foc pentru absolvenții de liceu

Totodată, elevii constănțeni consideră că denumirea programului "Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun" ar trebui să fie schimbată în "Școala altfel", așa cum acesta a fost denumit când a fost introdus, în anul școlar 2011-2012, și că este necesar ca organizațiile reprezentative ale elevilor să poată face, cu această ocazie, activități independente față de unitățile de învățământ, beneficiind de sprijin din partea inspectoratelor școlare, respectiv a Ministerului Educației.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...