Editura Didactică şi Pedagogică a fost reorganizată ca societate pe acţiuni pentru editarea de manuale

Guvernul a decis, în ședința de miecuri, ca Editura Didactică şi Pedagogică să fie reorganizată ca societate pe acţiuni pentru editarea de manuale.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.10.2017 - 08:44

Guvernul a decis, în ședința de miecuri, ca Editura Didactică şi Pedagogică să fie reorganizată ca societate pe acţiuni pentru editarea de manuale.

Prin această decizie, Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică devine societate pe acţiuni, cu capital integral de stat.

Transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanţe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora şi materiale grafice necesare procesului de învăţământ.

”Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică şi Pedagogică poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmite Guvernul.

Societatea va fi condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, şi de către un consiliu de administraţie format din cinci membri. Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor şi membrii Consiliului de administraţie ai Societăţii vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Conducerea executivă a Societăţii va fi asigurată de un director general.

Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acţiuni, iar personalul va avea acelaşi drepturi salariale ca până acum.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va fi discutat proiectul de Lege a manualului şcolar şi a anunţat că toate manualele vor fi editate de o singură editură şi tipărite de o singură tipografie, a statului.

Uniunea Editorilor din România (UER) i-a cerut, marţi, premierului Mihai Tudose să organizeze o dezbatere reală pe tema proiectului de Lege a manualului şcolar, înainte de a introduce subiectul pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Reprezentanţii editorilor avertizau că nu a existat o dezbatere reală pe marginea proiectului de lege, nici la Ministerul Educaţiei, nici în altă instanţă legitimă, că modificarea legislaţiei se va face abuziv, fără a se fi analizat cu adevărat impactul măsurii asupra mediului economic, concurenţial şi social, că premierul şi membrii Guvernului nu cunosc, în realitate, mecanismul în baza căruia se iau azi deciziile privind manualele şi nici nu le este clar după ce reguli se va reglementa acest domeniu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...