14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum contribuie Intel la modernizarea sistemului educaţional din România

Cum contribuie Intel la modernizarea sistemului educaţional din România

În perioada 12-13 octombrie, Intel şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, au organizat seminarul “Transforming Learning with One-to-One Course” susţinut de Ollie Bray, Intel Teach Consultant, potrivit unui comunicat remis romanialibera.ro.

Este important ca profesorii şi formatorii să fie şi ei informaţi şi să folosească tehnologia în avantajul lor deoarece tinerii sunt în permanenţă la curent cu noutăţile tehnologice. Prin intermediul acesteia, materiile clasice pot fi transformate şi reinventate, se mai arată în comuicat.

“În momentul de faţă, nu se pune accentul aşa cum ar trebui pe noile metode de predare cu ajutorul tehnologiilor, al gadget-urilor. Acestea fac parte din viaţa cotidiană a elevilor, devenind chiar indispensabile, iar faptul că nu sunt folosite în sistemul educaţional este un dezavantaj. In zilele noastre, copiii sunt la curent cu noutăţile tehnologice, iar accesul la informaţii se face mult mai uşor. Dacă vrem ca sistemul educaţional să performeze, atunci acesta trebuie aliniat cu tehnologia”, a declarat Ollie Bray, Intel Teach Consultant.

În prima parte a training-ului, reprezentantul companiei Intel a prezentat un Classmate PC, marca Maguay. Având un design clamshell şi bazându-se pe tehnologii Intel, produsul oferă elevilor o experienţă de eLearning deosebită.

“Este necesar ca tehnologia să se alature profesorilor. Datorită conservatorismului sau a situaţiei financiare, profesorii folosesc aceeaşi formulă de predare de foarte mult timp. Este timpul ca şi în România să aplicăm metodele pe care le vedem că funcţionează în alte tări europene. Pentru ca tehnologia să transforme pozitiv modul de predare este nevoie ca profesorii să ştie să o folosească. Cursul realizat astăzi este o experienţă bine venită, iar interesul de participare al profesorilor este din ce în ce mai mare”, a declarat Simona Tănase, reprezentantă a Ministerului Educaţiei.

Training-ul a fost structurat pe patru module.

Primul a avut rolul de a analiza curricula şi de a găsi metode de integrare a instrumententelor digitale astfel încât procesul de predare şi de învăţare tradiţional să fie transformat într-unul productiv şi creativ bazat pe tehnologie.

Al doilea şi al treilea modul s-au concentrat pe analizarea şi abordarea tuturor problemelor care pot să apară într-un mediu de învăţământ One-to-One şi prezentarea acestora.

Al patrulea modul, şi poate cel mai important, a presupus prezentarea beneficiilor induse de colaborarea dintre profesori atunci când aceştia folosesc eLearning-ul.

“Profesorii sunt cea mai importantă componentă a sălii de clasă, ei au rolul de a-i îndruma pe copii, de a le crea condiţii propice de învăţare. ClassMate PC aduce avantaje atât profesorilor cât şi elevilor. Prin intermediul acestui sistem profesorii pot preda lecţii personalizate, în funcţie de capacitatea fiecărui copil, pot supraveghea activitatea şi corecta în timp real lucrări. Pe de altă parte, copiii vor găsi în ClassMate un PC Mobil care le schimbă modul de învăţare, permiţându-le să adopte tehnologia la o vârstă mică şi învăţând să se folosească de ea pentru a-şi atinge scopurile”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, Intel Romania.

Ecaterina Andronescu, susţinătoare a experienţei eLearning

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, în luna septembrie, că doreşte să demareze un proiect  prin care să pună la dispoziţia elevilor tablete electronice.

“Ar fi o modalitate excepţional de eficientă în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene pentru educaţia copiilor şi creşterea calităţii procesului de învăţământ şi a progresului scolar”, a spus Andronescu.

Aproximativ 100.000 de lecţii în format electronic sunt disponibile, în prezent, la nivel naţional,  însă în unităţile de învăţământ există cel mult câte trei laboratoare de informatică, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la o dezbatere privind manualele şcolare.

Pentru că dotarea fiecărui elev din România cu o tabletă ar  necesita cheltuieli de 1 miliard de lei, Andronescu a menţionat, în acelaşi context, ideea de a recompensa elevii şi profesorii liceelor de top cu laptopuri sau tablete, demersul fiind însă condiţionat de aspectele financiare.

Angajament faţă de România

Prin training-ul realizat săptămâna trecută, Intel reconfirmă angajamentul luat de a investi în educaţie, prin intermediul diferitelor programe şi resurse. Scopul Intel este de a transforma viaţa a milioane de oameni prin investirea în sistemul educaţional. De peste 10 ani, Intel a lucrat împreună cu diferite state, comunităţi, scoli, pentru a găsi soluţii optime de eLearning.

Intel a inaugurat, la începutul acestei luni,
în cadrul Facultăţii de Automatică de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, un laborator Open Source de care vor putea beneficia anual câte 650 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Intel oferă, deasemenea, opt burse în valoare de 10.000 de dolari, precum şi de ore de practică în cadrul companiei.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă