7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia de învăţământ din Senat lucrează în absenţa puterii

Comisia de învăţământ din Senat lucrează în absenţa puterii

Comisia de învăţământ din Senat lucrează sâmbătă în absenţa reprezentanţilor puterii, însă secretarul acestui for, Nicolae Robu (PNL), a explicat, pentru NewsIn, că cvorumul este asigurat şi toate şedinţele se desfăşoară în mod legal.

“Nu ne-au transmis nimic (reprezentanţii puterii – n.r.), nu cunosc motivul absentării lor, noi lucrăm în cvorum. Programul nostru de lucru, orarul mai concret, este hotărât de către Biroul Comisiei, întrunit în cvorum, adică doi membri din trei. Toate şedinţele s-au desfăşurat, fără cea mai mică excepţie, în prezenţa a şase sau chiar şapte membri ai Comisiei din 11, prin urmare nu sunt probleme”, a susţinut el. Conducerea Comisiei este asigurată de Mihail Hărdău (PDL) – preşedinte, de Ecaterina Andronescu (PSD) – vicepreşedinte şi de Nicolae Robu (PNL) – secretar.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu (PSD), a declarat că dezbaterea Legii educaţiei în prezenţa opoziţiei, vineri şi sâmbătă, este regulamentară, s-a desfăşurat în cvorum, ea precizând că raportul va fi înaintat, “ca orice raport”, Biroului Permanent, transmite Mediafax.

Ea a menţionat că există mai multe hotărâri al Biroului Permanent al Senatului prin care Comisia pentru învăţământ a fost degrevată inclusiv de participarea la şedinţele de plen pentru a finaliza raportul la Legea educaţiei naţionale, Andronescu adăugând că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a făcut, luni, o menţiune suplimentară în acest sens în plenul acestei Camere.

Senatorul PSD a subliniat că membrii coaliţiei de guvernare din comisie au fost invitaţi să participe la dezbaterea pe Legea educaţiei şi, în primele două zile, luni şi marţi, PDL a fost reprezentat de senatorul Bara, ulterior Comisia lucrând ” în condiţii regulamentare, în cvorum, inclusiv cu respectarea regulamentului Comisiei”.

“Mie mi se pare că este cel puţin nepotrivită declaraţia pe care domnul preşedinte (n.r. Mihail Hărdău) a făcut-o, cu atât mai mult cu cât noi am discutat şi cu domnia sa şi l-am invitat să vină la lucrările Comisiei. Ne-a spus că i s-a cerut să nu participe la lucrările Comisiei şi, ca urmare, noi trebuia să finalizăm raportul în condiţiile în care îndeplineam cvorumul de şedinţă şi regulamentul comisiei era respectat”, a arătat Ecaterina Andronescu.

Întrebată dacă l-a întrebat pe Hărdău cine i-a solicitat să nu participe la lucrări, Andronescu a răspuns negativ. “Mi-am dat seama că era o cerinţă care are conotaţie politică şi nu voiam să intru pe un teren care era oarecum minat”, a explicat ea.

“Noi vom finaliza raportul la acestă lege a educaţiei, îl vom înainta, aşa cum se înaintează orice raport, spre Biroul Permanent al Senatului”, a ţinut să precizeze vcepreşedintele Comisiei pentru învăţământ.

Întrebată dacă, în opinia sa, există riscul ca senatorii Opoziţiei să fi lucrat inutil în zilele de vineri şi sâmbătă, ea a negat acest lucru.

“Nu cred că există un asemenea risc şi nu cred că sistemul de educaţie merită o asemenea bătaie de joc, nu aş considera decât că este o bătaie de joc şi mi se pare că nu suntem chiar ţara tuturor posibilităţilor. Un respect faţă de lege trebuie să aibă şi Puterea, indiferent cât de mare ar fi această Putere. Nimeni nu poate să fie mai presus de lege. Au fost invitaţi toţi să participe la comisie, au avut interdicţia de a participa, raportul nu putea să aştepte cu atât mai mult cu cât eram acuzaţi că blocăm legea în Comisie. Noi tocmai asta am încercat să spunem şi să facem. Nu blocăm legea în Comisie, vrem să o discutăm trecând cu programul cât cuprinde şi cât am putut să dezbatem acestă lege”, a declarat Andronescu.

Ea a menţionat că niciunul dintre membrii Comisiei nu a invocat în timpul dezbaterilor că susţine un punct de vedere al PSD sau PNL. “Atunci când am avut dubii, ne-am sfătuit cu oamenii de învăţământ. Am sunat rectori, am vorbit cu oameni care aveau o idee în plus sau de confirmat ceea ce gândeam noi, dar fără să aibă o conotaţie de ordin politic”, a precizat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, secretarul Comisiei pentru învăţământ din Senat, Nicolae Robu (PNL) a declarat că lucrările de vineri şi sâmbătă ale Comisiei în care a fost dezbătut proiectul Legii educaţiei naţionale au fost legale şi s-au s-au desfăşurat potrivit unui orar stabilit regulamentar. “Orarul nostru de lucru a fost stabilit conform regulamentelor în vigoare de către biroul comisiei, întrunit statutar, în cvorum şi cu votul unanim al membrilor prezenţi ai Biroului. De fiecare dată am fost prezenţi şase senatori din unsprezece membri cât are Comisia, prin urmare am avut toate condiţiile îndeplinite pentru ca tot ceea ce am făcut noi aici să fie legal, să fie în strâns acord cu regulamentele şi legile în vigoare”, a subliniat senatorul liberal.

El a adăugat că absenţa senatorilor PDL de la lucrările comisiei confirmă o supoziţie mai veche potrivit căreia democrat-liberalii nu doresc o nouă Lege a educaţiei.

“Mereu au venit cu proceduri neconstituţionale şi nu îmi închipui că sunt chiar atât de incompetenţi, chiar dacă am convingerea că sunt incompetenţi, încât să nu fi putut anticipa decizii pe măsură ale Curţii Constituţionale”, a spus Robu.

Senatorul PNL a adăugat că membrii PDL şi UDMR din comisie au fost invitaţi să participe la dezbaterea proiectului de act normativ.

“Noi nu avem ce să ne reproşăm. Au cunoscut exact programul după care se lucrează aici. Acest program este afişat şi pe site-ul Senatului. Cred că totul este un joc politicianist penibil dacă avem în vedere ce ne dorim noi pentru ţară, pentru sistemul românesc de educaţie şi ce oferim”, a mai spus secretarul Comisiei pentru învăţământ a Senatului.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a declarat, sâmbătă, că senatorii opoziţiei care dezbat în week-end proiectul Legii educaţiei naţionale nu au aprobare să lucreze, că aceste şedinţe se desfăşoară în afara Regulamentului şi că articolele adoptate trebuie rediscutate.

Comisia pentru învăţământ dezbate, sâmbătă, proiectul Legii educaţiei naţionale, în absenţa parlamentarilor puterii.

Şedinţa, care se desfăşoară în cvorum, este condusă de vicepreşedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

La dezbateri mai participă senatorii PNL Nicolae Robu şi Cristian Ţopescu şi senatorii PSD Dănuţ Prunea, Doina Silistru şi Ioan Mang.

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă