13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCioloș cere cercetătorilor științifici să aibă curajul de a inova

Cioloș cere cercetătorilor științifici să aibă curajul de a inova

Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, a declarat la Cluj, la inaugurarea Institutului de Cercetări Avansate în Horticultură al Transilvaniei că România nu trebuie să încerce să recupereze decalajele față de alte țări din domeniul cercetării științifice cu ajutorul acelorași instrumente care au fost utilizate de alții, ci va trebui să încerce să inoveze și să încerce să facă lucruri pe care alții nu au avut curajul să le facă.

”Cred că nu trebuie să ne punem problema cum să recuperăm decalajul, ci um să trecem pe o nouă etapă. Nu cred că mai trebuie să ne luptăm cu aceleași instrumente pentru a recupra acest decalaj, ci trebuie să inovăm, trebuie să găsim noi modalități prin care să putem să produce folosind toată disponibilitatea tehnologică din momentul de față și să avem chiar curajul să lucruri pe care alții nu le-au făcut. Cred în felul acesta putem progresa și noi și să cream valoare adăugată, dar, în același timp, putem contribui și la evoluția în acest domeniu”, a spus șeful Guvernului.

De asemenea, Dacian Cioloș, absolvent el însuși al Facultății de Horticultură de la Cluj, le-a recomandat cercetătorilor din domeniul științelor vieții să colaboreze cu industria IT pentru a trece la ceea ce în Europa Occidentală este cunoscut sub denumirea de Economia 4.0.

”Eu cred că generațiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece pe lângă aportul domeniului IT, domeniul numeric… Aveți la Cluj un potențial extraordinar în acest domeniu. Vedeți că vorbim deja în industrie de Industria 4.0, industria care se bazează pe tehnologii de vârf, pe tehnologia numerică. Sunt convins că și în agricultură, în sectorul agroalimentar, în științele vieții în general, este un sector care poate să revoluționeze acest domeniu”, a adăugat Dacian Cioloș.

Rectorul universității clujene, profesorul Cornel Cătoi, i-a răspuns că, deja, aceste lucruri se întâmplă la Cluj. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară este membră în șase clustere, inclusiv în cel de IT, și, de asemenea, este implicată în numeroase proiecte de cercetare de vârf.

Declarațiile premierului au fost făcute la inaugurarea Institutului de Cercetări Horticole Avansate în Horticultură a Transilvaniei. Acest institut va funcționa în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Construirea și dotarea acestui institut au fost finanțate din fonduri europene. Valoarea atrasă a banilor europeni a fost de 42,4 de milioane de lei, la care s-a adăugat cofinanțarea asigurată de universitatea clujeană, în valoare de 8,7 milioane de lei. Noul institut va genera 108 de noi locuri de muncă în domeniul cercetării științifice. Proiectul a fost generat de fostul rector al universității clujene, academicianul Doru Pamfil, care a fost ales director al noului institut.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă