14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe perle au scris absolvenții clasei a VIII-a la proba de limbă...

Ce perle au scris absolvenții clasei a VIII-a la proba de limbă română la Evaluarea Națională: “Când ţie lene să vorbeşti pui linie”, sinonimul cuvântului “melodie” este “muzicuţă”

Absolvenții clasei a VIII-a au susținut, luni, proba scrisă la Limba și Literatura Română. După susținerea examenului, au apărut și perlele elevilor. Un elev a scris că sinonimul cuvântului "melodie" este "muzicuţă", iar cratima se foloseşte "când ţie lene să vorbeşti".

De exemplu, un elev a considerat că "principalul mod de descriere este naraţiunea. Autorul exprimă sentimentul de admirare pentru vară". Elevii au avut de scris şi sinome ale unor cuvinte care apar în poezia "Ploaia" de Magda Isanos. Un absolvent de gimaziu a scris că sinonimul cuvântului "melodie" este "muzicuţă", iar altul a explicat că "în poezie este povestit un tablou cu arhaisme".

Explicarea cratimei le-a pus, din nou, probleme elevilor, unul dintre ei spunând că "nu văd alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie". Rima şi măsura versurilor au fost alte cerinţe care le-au ridicat semne de întrebare.

"Din cîte aproximez io ultimul vers nu are mai mult de cinci centimetri", a scris un elev. "Ultima strofă rimează pentru că totul se termină în "i", explică un alt şcolar.

Şi ultima cerinţă, cea în care au avut de redactat o întâmplare dintr-o competiţie sportivă, a stârnit explicaţii amuzante. "A venit profesorul de sport care este înalt, musculos şi exigent".

Pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând, ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele fiinale, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă