15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBoc le promite elevilor manuale mai putin stufoase

Boc le promite elevilor manuale mai putin stufoase

» Dupa ce a preluat si mandatul de ministru interimar al Educatiei, sambata, premierul Emil Boc si-a facut publice intentiile vizavi de sistemul de invatamant din Romania. In principiu, este vorba de descongestionarea programelor scolare, simplificarea manualelor, centrarea educatiei elevului pe competente, si nu pe cantitatea de informatii, ierarhizarea universitatilor etc.

Primele referiri ale lui Emil Boc au avut in vedere examenele de finalizare a ciclurilor de invatamant. Elevii claselor a VIII-a vor afla cum vor arata subiectele ce vor sta la baza evaluarii lor chiar pe 30 noiembrie, data-limita la care pe site-ul www.edu.ro acestea vor fi postate. si elevii de clasa a XII-a vor putea vedea cum vor arata subiectele de la bacalaureatul simplificat, acestea urmand sa fie postate pe internet pana pe 31 octombrie. Premierul le promite elevilor ca evaluarile nu vor fi supraincarcate, ci in concordanta cu nevoile acestora. Un al doilea obiectiv declarat al ministrului interimar priveste aplicarea noii Legi a educatiei nationale, principalele decizii avand in vedere centrarea programei de invatamant si a curriculei pe competente, si nu pe informatii.

Premierul a subliniat ca manualele sunt supraincarcate si de multe ori sunt facute pentru universitate. Preluand ideea presedintelui Traian Basescu, in sensul ca pe internet pot fi accesate rapid informatii din diverse domenii, elevii trebuie ajutati sa dobandeasca acele abilitati pe care le au colegii lor din Uniunea Europeana. Ceea ce uita insa Emil Boc si Traian Basescu este ca in mediul rural, unde invata o mare parte din elevi, accesul la internet nu este atat de facil, majoritatea neavand acasa nici calculator, daramite conexiune la internet. De altfel, nu se poate spune nici ca toti elevii din mediul urban au internet acasa, deci afirmatiile demnitarilor sunt fara o baza solida in realitate.

Un alt program anuntat priveste mult discutatul "After school", cunoscut si sub denumirea "scoala de dupa scoala", care se va aplica la nivelul claselor I-VIII. Elevii vor trebui sa stea mai multe ore la scoala, o parte dintre acestea fiind dedicate pregatirii temelor. Practic, imediat ce vor pleca acasa, cu temele deja facute, elevii se vor putea concentra pe activitati extrascolare, pentru timp personal sau cu familia.

Cu gandul din nou la lumea virtuala, pe care o vede in casele tuturor elevilor, evident ca fara suport real, Emil Boc a spus ca un alt obiectiv al sau este si punerea in practica a bibliotecii virtuale, elevii si profesorii putand accesa pe internet, gratuit, cele mai bune lectii predate de profesori. Alte ganduri ale lui Boc se refera la demararea unui amplu proces de instruire a profesorilor in vederea noilor evaluari, a noilor competente si a pregatirii noilor manuale scolare, instituirea contului educational (500 de euro pentru fiecare elev), adolescentii ajunsi la varsta de 14 ani putand folosi banii pentru desavarsirea studiilor, cumpararea de rechizite sau achitarea de taxe scolare etc.

O alta prioritate declarata se refera la descentralizare, indeosebi a modului in care vor fi alesi directorii de scoli, care nu mai trebuie sa fie numiti prin ordin de ministru, ci sa fie expresia vointei comunitatii locale.
Referitor la invatamantul universitar, Emil Boc are in vedere pregatirea cadrului metodologic privind diferentierea si ierarhizarea universitatilor. In acest fel, se va sti clar ce ofera fiecare universitate (nivel de licenta, masterat, doctorat) si ce loc ocupa in ierarhia academica din Romania.

» Competente europene
In viziunea ministrului interimar, care in general nu a venit cu nimic nou fata de ceea ce anuntase si fostul ministru Ecaterina Andronescu, programele si manualele scolare ar trebui centrate pe cele opt competente-cheie din Uniunea Europeana, anume:   comunicarea in limba romana  comunicarea in limbi straine   folosirea competentelor digitale   competente in matematica si competente fundamentale in stiinta si tehnologii  competente sociale si civice   initiativa si antreprenoriat  sensibilitate si expresie culturala   competenta de a invata sa inveti.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă