Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Apa imaculata, in topul excelentei in cercetare

Mai multe colective de cercetatori au fost premiate pentru rezultatele excelente obtinute in domeniul in care lucreaza. La "Premiile pentru Excelenta", acordate pentru prima data in Romania, au fost decernate doua categorii de ...

Share

Valentina Grigore 0 comentarii

13.10.2008 - 00:00

Mai multe colective de cercetatori au fost premiate pentru rezultatele excelente obtinute in domeniul in care lucreaza. La "Premiile pentru Excelenta", acordate pentru prima data in Romania, au fost decernate doua categorii de distinctii, unele onorifice, iar altele pentru care colectivele de cercetare au obtinut sume cuprinse intre 10.000 si 70.000 lei.

Au fost conferite noua premii ale Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica, in completarea celor oferite in urma selectiei proiectelor. Ceremonia a fost deschisa prin conferirea unui premiu de excelenta in cercetare profesorului universitar doctor Ioan stefanescu de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenetice si Izotopice ICSI Ramnicu Valcea, pentru proiectul "Sistem integrat de conversie a energiei din surse regenerabile".
ANCS a acordat doua premii pentru transfer tehnologic si ambele au fost castigate de proiecte ale institutului de la Rm. Valcea. Premiul pentru cel mai mare transfer tehnologic s-a acordat pentru proiectul de detritiere a apei grele, pentru care s-a incheiat un contract cu Nuclearelectrica si va fi aplicat la reactoarele 1 si 2 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernavoda. Premiul pentru cel mai ingenios transfer tehnologic a fost acordat pentru apa cu continut redus de deuteriu.

 

"Este un proiect vechi, un brevet de inventii care la ora actuala este patentat de UE si licentiat in Japonia si este in curs de licentiere in SUA. El a fost trecut printr-o filiera a programului 5 din Programul National II de Cercetare-Dezvoltare-Inovare si impreuna cu firma care a preluat partea de dezvoltare pe partea de productie s-a nascut marca Qlarivia, o apa «imaculata». Este un produs natural, o apa de masa. A fost, credem noi, un succes exceptional al unui transfer de tehnologie, plecand de la un brevet de inventie si preluarea in intregime de catre o firma pur romaneasca.

Apa are un efect antioxidant si un efect anti-ageing pentru ca am vazut ca organismul are o prospetime si o eficienta mai deosebita dupa o cura de cateva luni cu aceasta apa. Speram sa fie utila si pentru cei cu probleme medicale (este un antioxidant). In asociere cu medicamentatia clasica, se pare ca eficienta tratamentului este maxima", a declarat prof. univ. dr. Ioan stefanescu.

Au mai fost premiate un proiect de inovare – robot mobil universal pentru constructii cu sapte grade de libertate, proiecte de dezvoltare a carierei si entitati de informare si transfer tehnologic. De asemenea, a fost premiat cel mai tanar cercetator, distinctia fiindu-i acordata lui Alin Velea de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor si colectivului de redactie al Journal of Cellular and Molecular Medicine, condus de profesorul Laurentiu M. Popescu.

Masinuta unicat in Tara
Printre exponatele duse de institutul de la Valcea s-a remarcat autovehiculul utilitar actionat cu motor electric prin pila de combustie actionata cu hidrogen. De asemenea, au fost duse standuri din domeniul cercetarii aplicative a hidrogenului si pilelor de combustie, pile de combustie pana la 5 KW si alte prototipuri din sfera catalizatorilor, din zona de productie si chiar prototipul viitoarei instalatii de extractie a tritiului de la Cernavoda.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...