11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialZiua Armatei Române, marcată în cimitirul românesc din localitatea Mana - Orhei,...

Ziua Armatei Române, marcată în cimitirul românesc din localitatea Mana – Orhei, Republica Moldova

Proiectul de restaurare a fost realizat anul trecut de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.

La activitatea comemorativă, organizată de Ambasada României la Chișinău și Biroul Atașatului Apărării în Republica Moldova, au participat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, şi ministrul apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pânzari.

Cimitirul de campanie din localitatea Mana a fost construit în anul 1941, aici fiind înhumați 16 eroi români căzuţi în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în zona Văii Mana.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost parţial dezafectat de autorităţile sovietice.

Reconstrucţia cimitirului a presupus execuția mai multor lucrări constând în împrejmuire perimetrală, sistematizare, realizarea unei alei centrale pietonale, amplasarea a 16 însemne de căpătâi sub formă de cruce, cu inscripţia Erou Român Necunoscut, ridicarea unui monument central sub formă de troiţă tradițională, precum și amplasarea a două catarge și a două bănci pe care cei care vin să aprindă o candelă la capătâiul eroilor români se pot reculege. Pentru a păstra vie amintirea faptelor de vitejie ale militarilor români înhumați în acest loc, așezământul social-cultural a fost completat cu o placă comemorativă pe care au fost inscripționate date referitoare la eroii români ce își dorm somnul veșnic în acest cimitir, precum și un panou informativ ce conține numele cimitirului şi al instituţiei care îl administrează, planul cimitirului, precum şi date istorice utile.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a declarat că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Totodată, diplomatul a dat asigurări că „România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susține parcursul european al acesteia și va derula proiecte în sprijinul cetățenilor.”

Daniel Ioniță a adresat felicitări Armatei Române și a mulțumit pentru contribuția acesteia la edificarea statului român modern, care este în prezent perfect integrat în spațiul european și euroatlantic de valori.

La rândul său, atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc a subliniat  că la 25 octombrie România își sărbătorește Armata. „Această zi este una cu o semnificație aparte pentru istoria Românei, întrucât marchează o însemnată faptă de arme a Armatei Române în luptele duse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv eliberarea localității Careii Mari, ultima palmă de pământ românesc ocupată de inamic, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari români. Ziua Armatei Române este dedicată și sacrificiului militarilor români care s-au sacrificat în întreaga noastră istorie”, a amintit col. Cristi Ladaniuc

Totodată, sursa a specificat că sacrificiul suprem al eroilor care-și dorm somnul de veci în cimitirul din satul Mana, nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă