12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialZi de sărbătoare dedicată reprezentantului Guvernului în teritoriu

Zi de sărbătoare dedicată reprezentantului Guvernului în teritoriu

„De-a lungul timpului, Instituţiei Prefectului i s-a acordat o importanţă deosebită de către domnitorii, regii sau guvernele ce s-au succedat la conducerea ţării, conferindu-i puteri diferite, de la un rol cu competenţe restrânse până la cel de şef al judeţului, în funcţie de modificările asupra legilor ce stabileau poziţia prefecturilor”, potrivit expunerii de motive a proiectului iniţiat de deputatul PSD, Lucian Simion.

Acesta precizează că, în prezent, prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu, autoritate a administraţiei publice locale şi conducător al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi centrale ale administraţiei publice este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local.

„Este indiscutabil faptul că prin competenţă, cinste şi corectitudine, prefecţii României, specialişti în diferite domenii, au contribuit la ridicarea ţării noastre din punct de vedere economic, cultural şi social prin activităţi corecte, competente, desfăşurate pentru şi cu sprijinul locuitorilor ţării. Ţinând cont de considerentele expuse mai sus, considerăm necesară instituirea unei zile dedicate Instituţiei Prefectului, iar data aleasă, de 2 aprilie, are o semnificaţie istorică importantă, fiind data la care a fost instituită noţiunea de <<prefect>> prin lege”, se arată în documentul citat.

Textul legislativ prevede că Ziua Instituţiei Prefectului din România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării noastre din punct de vedere economic, cultural şi social.

„Autorităţile centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile”, se arată în actul normativ.

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 2 aprilie – Ziua Instituţiei Prefectului din România este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PNL. În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă