Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Zi de sărbătoare dedicată reprezentantului Guvernului în teritoriu

Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat a dat raport favorabil, miercuri, iniţiativei legislative prin care se propune instituirea zilei de 2 aprilie ca Ziua Instituţiei Prefectului din România.

Share

Rl online 0 comentarii

21.02.2018 - 11:58

„De-a lungul timpului, Instituţiei Prefectului i s-a acordat o importanţă deosebită de către domnitorii, regii sau guvernele ce s-au succedat la conducerea ţării, conferindu-i puteri diferite, de la un rol cu competenţe restrânse până la cel de şef al judeţului, în funcţie de modificările asupra legilor ce stabileau poziţia prefecturilor”, potrivit expunerii de motive a proiectului iniţiat de deputatul PSD, Lucian Simion.

Acesta precizează că, în prezent, prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu, autoritate a administraţiei publice locale şi conducător al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi centrale ale administraţiei publice este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local.

„Este indiscutabil faptul că prin competenţă, cinste şi corectitudine, prefecţii României, specialişti în diferite domenii, au contribuit la ridicarea ţării noastre din punct de vedere economic, cultural şi social prin activităţi corecte, competente, desfăşurate pentru şi cu sprijinul locuitorilor ţării. Ţinând cont de considerentele expuse mai sus, considerăm necesară instituirea unei zile dedicate Instituţiei Prefectului, iar data aleasă, de 2 aprilie, are o semnificaţie istorică importantă, fiind data la care a fost instituită noţiunea de <<prefect>> prin lege”, se arată în documentul citat.

Textul legislativ prevede că Ziua Instituţiei Prefectului din România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării noastre din punct de vedere economic, cultural şi social.

„Autorităţile centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile”, se arată în actul normativ.

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 2 aprilie - Ziua Instituţiei Prefectului din România este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PNL. În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.

Comentarii

loading...