9 C
București
luni, 25 octombrie 2021

VIDEO Primul spital de copii consturit după 1990 a fost inaugurat astăzi

Noul spital de Copii „Victor Gomoiu” a fost inaugurat luni, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţând că este vorba despre o investiţie de 48 de milioane de euro, dar şi că pe vechiul amplasament al acestei unităţi medicale Primăria Generală va demara construirea unui centru de excelenţă în oncologie pediatrică.

„Această construcţie a demarat în 2012, dar, din nefericire, din cauza unor probleme şi neînţelegeri, s-au sistat lucrările în anul 2014, astfel încât la preluarea mandatului a trebuit să reluăm aproape de la zero această clădire şi, de asemenea, ea să devină funcţională, în sensul dotării cu aparatură de ultimă generaţie. În total, investiţia este de 48 de milioane de euro. În acest moment sunt funcţionale toate secţiile care au fost mutate din spitalul vechi ‘Victor Gomoiu’ şi într-o perioadă foarte scurtă vor fi dotate şi secţiile care au fost construite în plus faţă de ceea ce avea ca dotare vechiul spital. Vor fi şi secţii noi şi pacienţii minori din Bucureşti şi din întreaga ţară vor putea să se trateze aici”, a spus primarul general.

Spitalul are 220 de paturi, iar schema de personal prevede peste 250 de angajaţi.

Ea a mai precizat că spitalul are 220 de paturi, iar schema de personal prevede peste 250 de angajaţi.

Firea a menţionat că în perspectivă vor fi scoase la concurs noi posturi de medici şi de asistenţi, pentru a acoperi şi necesarul secţiilor care urmează să fie înfiinţate.

„Pe vechiul amplasament al Spitalului ‘Victor Gomoiu’, cel construit acum aproape 90 de ani, Primăria Capitalei va demara construirea unui centru de excelenţă în oncologie pediatrică, precum şi alte câteva secţii deficitare. De asemenea, a unui minihotel pentru părinţii copiilor care vor fi operaţi şi trataţi, atât la ‘Victor Gomoiu’, cât şi la Centrul de excelenţă în oncologie pediatrică. Aparatura din acest spital, inclusiv din cele zece săli de operaţii, este de nivel european”, a declarat edilul general.

Firea a adăugat că momentul este unul „extraordinar”, la care credea, la un moment dat, că nu va mai participa, din cauza problemelor apărute.

„În momentul în care am preluat mandatul de primar general, acum doi ani, această clădire era mai mult o carcasă, lângă spitalul vechi de copii ‘Victor Gomoiu’, care a fost construit acum aproape 90 de ani”, a spus Firea.

Ce a explicat primarul general Gabriela Firea în noiembrie 2016

Pe data de 25 noiembrie 2016 Gabriela Firea declara că lucrările la Spitalul de Copii Dr. Victor Gomoiu au fost reluate și a estimat că vor fi terminate în câteva luni. Iar dacă în august 2016 reprezentanţii Municipalităţii au răspuns EVZ-ului că spitalul este gata şi mai trebuie dotat, în noiembrie edilul-şef spune că, clădirea este gata în proporție de 85-90%, iar apoi va urma dotarea spitalului. Gabriela Firea a mai explicat în noiembrie să ar urma să achite până la sfârşitul anului sumele restante către constructor şi consulntant, sume moştenite de la fostul edil-şef al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Spitalul de Copii Gomoiu e un obiectiv de investiții pentru care bucureștenii au plătit în timp aproximativ 46 de milioane de euro. Am găsit și acest șantier blocat, s-a dat un ordin de sistare a lucrărilor în decembrie 2014. Am găsit de asemenea o datorie către constructor și consultant împreună și o sumă globală aproximativ 8 milioane de euro și anumite păreri divergente între constructor, consultant și proiectant, dar ele nu erau din cauza faptului că persoanele nu doreau să se implice și să muncească pentru finalizarea spitalului, ci pentru că au fost foarte multe greșeli sau lucruri care nu au fost luate în seamă chiar la semnarea contractului. După ce împreună cu constructorii, consultanții, proiectanții și managerul acestui spital de copii am avut mai multe întâlniri și grupuri de lucru, am deblocat și acest șantier, de astăzi se lucrează în Spitalul de copii ‘Victor Gomoiu’, chiar ieri (…) s-au votat și noi indicatori tehnico-economici, pe baza cărora această lucrare va putea să fie finalizată în câteva luni”, a explica Firea la acea vreme aflată în vizită la Spitalul ‘Gomoiu’. Ea a menționat că la spital vor putea veni pacienți din toată țara, nu doar din București.

Ultima oră
Pe aceeași temă