Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vămile de la Prut, luate cu asalt de moldoveni în ajunul Crăciunului pe stil vechi

Vămile de la Prut, luate cu asalt de moldoveni în ajunul Crăciunului pe stil vechi

A fost înregistrat „cod portocaliu” din punct de vedere a timpului de așteptare în Vama moldovenească de la Giurgiulești, prin care se trece spre Galați.

Share

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

04.01.2018 - 12:40

În aceste zile este așteptată o creștere a traficului de persoane și de mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, pe ambele sensuri. Pe de o parte, mulți moldoveni plecați la muncă în străinătate se vor întoarce în țară pentru a sărbători Crăciunul cu familiile lor, iar pe de altă parte, ca și în anii trecuți, foarte mulți moldoveni și ucrainieni vor lua cu asalt vămile de la Prut pentru a sărbători Crăciunul pe stil vechi la stațiunile montane din România.

„Cod portocaliu” la Vama Giurgiulești

În anul 2017, cea mai mare aglomerație înregistrată la vămile de la Prut în ajunul Crăciunului pe stil vechi a fost pe data de 3 ianuarie, cu un flux de 56.792 persoane și de 12.332 mijloace de transport, cel mai solicitat Punct de Trecere a Frontierei fiind cel de la Albița - Leușeni (Republica Moldova), prin care au intrat în România 12.455 de persoane. Este un trafic mare în raport cu statisticile din zilele obișnuite. Și după un an, pe 3 ianuarie 2018, vămile de la Prut erau la fel de aglomerate. Pe sensul de ieșire din Republica Moldova către România, timpii de așteptare în vamă crescuseră de la câteva minute la zeci de minute. La Vama de la Giurgiulești (Republica Moldova), aplicația „trafic online” a Poliției de Frontieră din Republica Moldova indica „cod portocaliu”, timpul de așteptare pe sensul de trecere către Galați fiind de 40 de minute. Situația de aici este mai complicată pentru că Punctul de Trecere a Frontierei Galați – Giurgiulești este Punct Triplu de Contact, România – Republica Moldova – Ucraina și prin Vama moldovenească de la Giurgiulești trec și cei care vin din Ucraina cu destinația România. La punctele de trecere a frontierei de la Cahul – Oancea și Costești - Stânca timpul de așteptare era de 20 de minute, iar la Leușeni – Albița cei care voiau să intre în România așteptau numai 5 minute. La Leușeni – Albița era „cod roșu” pentru camioane, șoferii de TIR-uri fiind nevoiți să aștepte 3 ore și jumătate.

Familiile cu copii trec vămile pe benzile Corpului Diplomatic

Poliția de Frontieră din Republica Moldova a anunțat mai multe măsuri de fluidizare a traficului, de la suplimentarea numărului de polițiști de frontieră și vameși la utilizarea unei conexiuni directe cu specialiști IT pentru asigurarea interoperabilității tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor. O altă măsură luată de polițiștii de frontieră moldoveni este ca mașinile familiilor cu copii să fie orientate pe benzile rezervate pentru Corpul Diplomatic. „Fluxul de familii cu copii, dar și persoanele cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. Pentru informarea acestora au fost reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare”, se spune într-un comunicat al Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

Între Crăciun și Anul Nou, au trecut Prutul 375.000 de persoane

Noul exod prin vămile de la Prut cu prilejul Crăciunului pe stil vechi îl continuă pe cel înregistrat în ultima săptămână din 2017, cu prilejul Crăciunului și Revelionului. Potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, punctele de trecere ale frontierei de la granita României cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 375.000 de persoane. Un număr de 174.000 de persoane au intrat în România, iar 201.000 persoane au ieşit din România. Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la Punctul de Trecere a Frontierei de la Albiţa, cu un trafic de peste 139.000 de treceri de persoane în cele câteva zile.

Comentarii

loading...