10.1 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Universitățile, adio pandemiei

Tot mai multe universități importante din țara noastră anunță că, din toamnă, vor reveni la cursurile cu predare față în față, renunțând la cele online impuse, organizate ca o măsură de limitare a răspândirii COVID-19.

Deciziile sunt o urmare a acordului de la ultima întrunire a reprezentanților instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, desfășurată la Cluj-Napoca, în urmă cu două săptămâni, după cum a explicat, pentru cotidianul național “România liberă”, rectorul Universității “Babeș- Bolyai” (UBB), Daniel David, precedentul președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR).

“În CNR sunt membre toate universitățile de stat din România și multe particulare, iar niciuna nu a fost împotriva deciziei de a reveni la cursurile cu predare față în față. E greu de spus când vom afla dacă toate universitățile vor decide să revină la sistemul clasic de predare. Universitățile iau decizii în funcție de calendarul lor. Pot spune că noi, la UBB, vom stabili la sfârșitul acestei luni sub ce formă va debuta noul an universitar. Ca președinte al CNR am considerat că noi, universitățile, trebuie să dăm un semn de speranță de revenire la normalitate. Am vrut să transmitem acest mesaj”, ne-a declarat Daniel David.

 

Vaccinarea obligatorie în cămine?

Rectorul UBB spune că nu se știe încă nici în ce măsură capacitatea de cazare în căminele universităților va reveni la 100%, nefiind exclusă nici condiționarea studenților de a fi vaccinați anti-COVID-19.

“Momentan am lansat o dezbatere. Și studenții au dezbaterea lor. Nu se poate spune încă dacă vom permite utilizarea capacității de cazare până la 100% sau dacă se va realiza acest lucru numai dacă studenții vor fi vaccinați”, ne-a mai precizat Daniel David.

Începând cu data de 1 octombrie 2021, Universitatea din București (UB) își propune să reia toate activitățile didactice în format fizic, față în față, informează instituția de învățământ superior.

“Odată cu începerea anului universitar 2021-2022, studenții Universității din București, indiferent de nivelul de studii, sunt așteptați să își reia locurile rămase libere în sălile de curs, atât pentru ceremoniile de deschidere și pentru activitățile didactice teoretice și practice, cât și pentru evenimente conexe și interacțiunea firească cu colegii și cu profesorii lor”, precizează UB.

Universitatea de Vest din Timişoara îşi exprimă intenţia ca în anul academic 2021 – 2022 să reia în totalitate activităţile cu studenţii în spaţiile sale, la toate nivelurile de studii, pentru activităţile didactice teoretice şi practice, ca şi pentru evenimentele alternative şi toate celelalte programe desfăşurate în cadrul instituției de învățământ superior.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă