16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

UNICEF: Numărul copiilor ucişi în războiul din Siria s-a dublat în 2017 faţă de anul precedent

”În 2017, violenţa oarbă şi extremă a ucis copii mai mult ca oricând – cu 50% mai mult faţă de 2016”, afirmă UNICEF, adăugând că 2018 se anunţă şi mai sumbru.

Aproximativ 200 de copii au fost ucişi în enclava rebelă Ghouta orientală începând din februarie în urma bombardamentelor efectuate de forţele regimului, conform Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Copiii reprezintă 20% din victimele civile ale acestei ofensive, în conformitate cu OSDO.

În raportul său, UNICEF citează cazul micuţului Sami, un copil din sudul Siriei, în prezent refugiat în Iordania. ”Am ieşit să mă joc în zăpadă cu verişorii mei. O bombă a căzut. Am văzut mâinile unui verişor al meu zburând prin faţa ochilor. Eu mi-am pierdut ambele picioare”, a povestit el.

Copiii cu dizabilităţi ”se confruntă cu riscul real de a fi neglijaţi şi stigmatizaţi în timp ce războiul continuă fără pauză”, declară directorul regional al UNICEF, Geert Cappelaere.

Potrivit UNICEF, circa 3,3 milioane de copii sunt expuşi la dispozitive explozive pe întreg teritoriul Siriei, în timp ce zeci de şcoli au fost lovite doar în 2017.

Ultima oră
Pe aceeași temă