Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

UNICEF denunţă uciderea a aproape 200 de civili în doar 3 zile în atacuri ale regimului în Siria

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a denunţat marţi într-un comunicat laconic bombardamentele violente ale regimului sirian împotriva unui fief al rebelilor în Ghouta orientală (aproape de Damasc), atacuri în care şi-au pierdut viaţa aproape 200 de civili.

Share

Rl online 0 comentarii

20.02.2018 - 15:13

''Niciun cuvânt nu va face dreptate copiilor ucişi, mamelor şi taţilor lor, celor cărora le-au fost dragi'', scrie directorul regional al UNICEF pentru Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, Geert Cappelaere, într-un comunicat compus din această singură propoziţie.

Întitulat ''Pierderi umane masive'', comunicatul a mizat pe simbolul hârtiei albe pentru a descrie ceea ce instituţia simte în faţa tragediei din Ghouta orientală, unde cel puţin 194 de civili, între care aproximativ 60 de copii, au fost ucişi începând de duminică, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Naţiunile Unite au cerut luni oprirea imediată a bombardamentelor armatei siriene.

''Situaţia umanitară a civililor în Ghouta orientală a scăpat complet de sub control. Este imperativ să punem capăt imediat acestei suferinţe umane fără sens'', a cerut Panos Moumtzis, coordonator al ONU pentru ajutorul umanitar în Siria, trăgând un semnal de alarmă faţă de situaţia celor 400.000 de locuitori prinşi în capcana luptelor la Ghouta.

Bilanţul acestei campanii sângeroase, ce precede un atac terestru împotriva acestui ultim fief al opoziţiei faţă de preşedintele Bashar al-Assad în apropiere de capitala siriană, este de 17 morţi duminică, 127 de morţi luni şi de 50 de morţi marţi, a indicat OSDO.

Opoziţia siriană din exil a denunţat un ''război de exterminare'' şi ''tăcerea internaţională'' faţă de ''crimele'' puterii lui Al-Assad în conflictul ce face ravagii în Siria de aproape şapte ani.

Bombardamentele au continuat şi marţi, iar multe familii terorizate s-au ascuns în subsoluri şi în pivniţe.

Cotidianul sirian Al-Watan, apropiat de regimul Al-Assad, a indicat marţi că loviturile aeriene ce vizează Ghouta ''sunt preludiul unei operaţiuni de anvergură (terestre), care poate începe în orice moment''.

La 5 februarie, armata a declanşat o campanie aeriană de cinci zile de o intensitate fără precedent împotriva Ghoutei orientale, soldată cu aproximativ 250 de morţi în rândul civililor şi sute de răniţi. De atunci, trupele siriene au masat întăriri în jurul acestei foste zone agricole, asediată din 2013.

Regimul vrea să cucerească Ghouta pentru a pune capăt tirurilor cu rachete, uneori soldate cu victime, venite din partea rebelilor asupra Damascului. Marţi, patru civili şi-au pierdut viaţa în bombardamentele declanşate de rebeli asupra capitalei siriene, conform media oficiale.

Într-un comunicat, coaliţia forţelor siriene de opoziţie acuză Rusia, aliata regimului, că încearcă ''să îngroape procesul politic'' pentru soluţionarea conflictului care a făcut din 15 martie 2011 şi până acum peste 340.000 de morţi.

Din vara trecută, Ghouta ar trebui să fie una dintre ''zonele de dezescaladare'', create în baza unui acord între Rusia şi Iran, principalii susţinători ai regimului, şi Turcia, care sprijină opoziţia. Se aştepta ca aceste zone să ducă la o reducere a luptelor, dar violenţa s-a intensificat împotriva acestui fief al insurgenţei.

Comentarii

loading...