Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rareș Bogdan și Ludovic Orban (Foto: Facebook)

Unde se duc jurnaliștii. E mai bine în politică?

Unii ziariști sunt uciși în timp ce-și exercită profesia, iar alții se transferă în alte domenii de activitate.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

13.02.2020 - 11:54

“Scutirea de impozit pe venit nu se va regăsi în buzunarul jurnaliștilor, dacă suntem tentați să credem că în felul acesta am găsit soluția pentru a crește veniturile jurnaliștilor. Scutirea de impozit pe venit se va regăsi în profitul patronatelor de media, jucători politici importanți", susține senatoarea Florina Presadă (USR) într-o postare pe Facebook.

Un foarte mare număr de jurnaliști nu vor mai simți, însă, dacă scutirea de impozit pe venit îi ajută sau nu. Un caz dramatic, înregistrat acum 16 ani, este al celor doi jurnaliști de la postul Antena 1, care au fost uciși la Mihăilești (județul Buzău) de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu.

Pe timpul mandatului președintelui Băsescu, un incident controversat l-a reprezentat răpirea a trei jurnaliști români în Irak. Ei au fost eliberați în condiții încă neelucidate, iar după întoarcerea acasă, unul dintre cei trei, cameramanul Sorin Mișcoci, a fost angajat ulterior la Președinția României.

În vremea președintelui Iohannis, la Președinție a fost angajată, drept purtător de cuvânt, Mădălina Pușcalău. Aceasta fusese, anterior, jurnalistă de televiziune.

Premierul Orban l-a angajat, la rândul lui, drept purtător de cuvânt, pe Ionel Dancă. Anterior, el fusese jurnalist în presa scrisă, după care fusese cooptat de PNL.

La Serviciul Român de Informații (SRI), directorul Eduard Hellvig și-a adus, drept purtător de cuvânt, tot un fost jurnalist de pe domeniul politic, Ovidiu Marincea, care a primit chiar și grad de ofițer.

Există și jurnaliști care au renunțat la profesie pentru a ținti direct spre vârful politicii. De exemplu, Moise Guran, un cunoscut analist economic, a plecat din presă pentru a se înscrie în USR, urmând a coordona campania electorală a anului 2020. La rândul lui, Rareș Bogdan, realizator de televiziune, a trecut în tabăra PNL, direct pe funcția de prim-vicepreședinte al partidului.

Comentarii