15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialUn soft lansat de un român devine standard mondial în domeniul colectării...

Un soft lansat de un român devine standard mondial în domeniul colectării deșeurilor

Aplicația denumită World Cleanup poate fi descărcată gratuit, pe telefonul mobil, de pe AppStore sau GooglePlay și a devenit, în acest moment, principalul soft utilizat, în Europa, Asia și Africa, pentru identificarea, marcarea și colectarea deșeurilor depozitate ilegal.

Puțină lume știe însă că ideea acestei aplicații îi aparține unui specialist din România, Ionuț Iordăchescu. El este consultant IT pentru organizația neguvernamentală „Let’s Do It, Romania!”, care este unul dintre utilizatorii aplicației World Cleanup.

Voluntarii ecologiști, cum sunt și cei din cadrul „Let’s Do It, Romania!”, identifică pe teren locurile în care sunt depozitate ilegal deșeuri, pe care le marchează apoi pe hartă, cu ajutorul aplicației World Cleanup. Pe hartă pot fi marcate cantitatea de deșeuri găsită în fiecare loc, precum și natura acestora. Acest ultim detaliu este important mai ales dacă este vorba de deșeuri periculoase, întrucât pentru acestea nu se permite colectarea de către voluntari, ci doar de persoane specializate.

Deșeuri periculoase la Cernica

O zonă marcată chiar în acest moment ca având deșeuri periculoase este de exemplu în comuna Cernica de lângă București. Aici, voluntarii de mediu au găsit aruncate prezervative și pastile. Se presupune că ele ar putea proveni de la o farmacie, dar indiferent de origine ele vor trebui ridicate.

Prima versiune a programului World Cleanup a fost lansată în România în anul 2010, iar ulterior el s-a răspândit pe plan internațional. Până în prezent, acest soft a permis identificarea și marcarea a aproape 10.000 de zone cu deșeuri în România și a sute de mii de asemenea zone, pe plan mondial. Ionuț Iordăchescu ne-a explicat că acesta este un rezultat remarcabil, în condițiile în care, în străinătate, aplicația româneas-
că este concurată de alte softuri. De exemplu, SUA și Japonia folosesc programe proprii, iar specialiștii în domeniul oceanelor folosesc soft-uri specializate.

Un milion de voluntari într-o singură zi

Una dintre cele mai importante acțiuni dedicate protecției mediului este programată pe data de 15 septembrie 2018, sub denumirea „World Cleanup Day”. Evenimentul ar urma să mobilizeze 5 la sută din populația întregii lumi.

În țara noastră, în această zi, organizația „Let’s Do It, Romania!” își propune să mobilizeze un milion de voluntari, a anunțat Anca Baniță, manager de comunicare al acestei organizații. Din anul 2009 și până în prezent, „Let’s Do It, Romania!” a coordonat peste 1.400.000 de voluntari și a adunat peste 18.000 de tone de deșeuri. Voluntarii români sunt mai ales elevi și studenți.

Pentru acțiunea planificată pe 15 septembrie sunt cooptați mai mulți parteneri. Printre aceștia se află Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Apărării, Ministerul Turismului și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ionuț Iordăchescu ne-a precizat că organizația lui a reușit să coopteze în ultimii ani și instituții străine. De exemplu, militarii americani din baza de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) au participat, alături de voluntari români, la acțiuni de curățare a litoralului Dobrogei și au fost chiar foarte eficienți.

Din păcate însă, aceste acțiuni au pus într-o poziție delicată partea română, întrucât au demonstrat nivelul redus de educație și de spirit civic al unor locuitori din zonele care au trebuit salubrizate. De exemplu, din zona aflată între Mamaia și Năvodari, pompos denumită acum Mamaia Nord, au fost ridicate inclusiv WC-uri deteriorate și abandonate.

Conform datelor oferite de organizația „Let’s Do It”, un român produce, în medie, 254 de kilograme de deșeuri menajere pe an, dintre care mai puțin de zece la sută sunt reciclate. Drept comparație, media de reciclare la nivelul UE este în prezent de 28%.

Din anul 2020, rata de reciclare impusă de UE pentru fiecare stat membru este de 50%. Dacă nu va îndeplini acest obiectiv, România va fi expusă la sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi, precum și la tăierea fondurilor destinate de UE pentru protecția mediului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă