Un rector critică decizia Parlamentului de a li se permite rectorilor mandate nelimitat

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. Marian Preda, şi-a exprimat regretul faţă de decizia Parlamentului care permite rectorilor universităţilor să acumuleze un număr nelimitat de mandate.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

22.10.2020 - 17:54

"Îmi exprim dezacordul faţă de decizia de ieri a Parlamentului României care permite rectorilor universităţilor să deţină un număr nelimitat de mandate, decizie care încalcă principiile democraţiei şi care a fost adoptată fără consultare publică", a anunțat, joi, potrivit unui comunicat de presă, rectorul Marian Preda.

"Pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcţie de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp, aşa cum ne demonstrează atât teoriile democratice, cât, mai ales, practicile încălcării acestui principiu care au condus la autoritarism, abuzuri şi dictaturi. De altfel, Universitatea din Bucureşti, prin voinţa comunităţii academice de practicare a unei democraţii reale, a integrat principiul mandatelor limitate ale rectorului în Carta sa. Articolul 120, Alineatul 3 din Cartă spune foarte clar că nimeni nu poate ocupa funcţia de rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada mandatelor, de întreruperi sau de circumstanţele acestora", precizează rectorul Universității din București, Marian Preda.

Comentarii