18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialUn deputat USR este contrazis de analizele de laborator. Apa de la...

Un deputat USR este contrazis de analizele de laborator. Apa de la robinetele din Buftea e potabilă

Deputatulsusține că analizele de laborator arată că apa din localitatea ilfoveană Buftea este plină de bacterii, iar ministerul Sănătăţii recunoaşte situaţia, recomandând ca aceasta să fie fiartă înainte de a fi folosită în cazul copiilor. Uită însă să spună că în cazul nou născuților apa trebuie oricum fiartă și răcită, oricât de curată ar fi ea la robinete.

“În septembrie am fost să prelevăm mostre de apă de la oamenii din Buftea. Rezultatul? Apa este absolut nepotabilă, trebuie fiartă înainte de a fi băută, o recunoaşte chiar Ministerul Sănătăţii. În mod normal, această verificare trebuie făcută de Direcţia de Sănătate Publică şi de Autoritatea pentru Protecţia Mediului. De ce am decis să o facem noi? Oamenii din Buftea suferă de câţiva ani din cauza calităţii slabe a apei potabile, problemă despre care am scris şi aici. Deşi oamenii au ieşit în stradă să protesteze pentru dreptul la apă curată, deşi există nenumărate mărturii că apa nu se poate consuma, autorităţile susţin că apa se poate bea în siguranţă”, a scris deputatul USR Cornel Zainea, pe blogul său.

Parlamentarul spune că a susţinut şi în plen această cauză, a trimis interpelări către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, “dar răspunsul a fost mereu acelaşi: totul este în regulă”. În interpelarea din Parlament se arată că “am decis să apelez la un laborator acreditat RENAR pentru a vedea cât de potabilă este în realitate apa din Buftea. La robinet curg bacterii, apa nu este potabilă Aşa cum bănuiam, a ieşit la iveală şi adevărul: apa este absolut nepotabilă. Concentraţia de mangan este ridicată – 56 µg/litru, în timp ce legea prevede maxim 50 µg/litru. Ar părea că depăşirea nu este gravă, dar apa potabilă ar trebui să nu aibă mai mult de 10 – 15 µg/litru în mod normal iar peste 50 µg/litru este considerată potenţial dăunătoare. Depăşirea nivelului de mangan poate duce la intoxicare cu mangan, ceea ce produce daune neurologice foarte grave, mai ales la nou-născuţi şi copii”.

Totodată, analizele ar fi arătat că există un număr enorm de colonii de bacterii neidentificate (peste 30.000), “deşi apa este clorinată şi maximul admis conform legii ar fi ZERO!”. “Ce însemnă aceste numere? Înseamnă nu numai că apa nu este potabilă, dar este atât de contaminată încât nu poate fi folosită nici măcar pentru spălarea fructelor şi legumelor sau spălatul mâinilor – cu alte cuvinte mai rău murdăreşte decât curăţă. Pentru că această descoperire este foarte gravă, am cerut şi un punct de vedere din partea Ministerului Sănătăţii pe baza rezultatelor de laborator. Răspunsul este edificator în privinţa gradului de nepăsare faţă de sănătatea cetăţenilor: efectele neurologice ale manganului sunt <insesizabile>! Deci ele există dar nu se pot vedea. O explicaţie aiuritoare din partea unui minister al <sănătăţii>. Totuşi, Ministerul recunoaşte că ceva s-ar putea să nu fie chiar ok, aşa că nu recomandă apa din Buftea pentru hrana nou-născuţilor, ci fierberea apei pentru mai multă siguranţă. Aşadar, apa cu cel mai mare tarif de furnizare din ţară trebuie fiartă pe aragaz înainte de a fi băută, o recunoaşte chiar Ministerul Sănătăţii!”, se arată în interpelare.

Analizele demonstrează că acuzațiile deputatului sunt apă de ploaie

Imediat a venit și replica, însoțită de documente eliberate de autoritățile statului, a operatorului de apă din Buftea, RAJA Constanța.

”Pentru certificarea calității apei potabile livrate la Buftea de RAJA SA, dovadă sunt analizele efectuate în laboratoarele acreditate RENAR. Mai mult, Direcția de Sănătate Publică București prelevează periodic probe de la nivelul localității pe care le analizează in laboratoarele proprii. Până la ora actuală, toate rezultatele acestor analize au fost conforme, respectând prevederile legale în ceea ce privește indicatorii analizați. Pe data de 03 mai 2018, SC RAJA SA a obținut de la Direcția de Sănătate Publică a județului Ilfov, Autorizația Sanitară de Funcționare nr.78/03.05.2018, în care este specificat clar faptul că Sistemul de alimentare cu apă din localitatea Buftea îndeplinește prevederile reglementărilor sanitare în vigoare – Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile și HG nr.974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei potabile și a Procedurii de autorizare sanitară a producției și distribuției apei potabile. Pe data de 10.10.2012, revizuită în data de 02.03.2017, în urma finalizării investițiilor POS Mediu, RAJA SA a obținut de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului autorizația de mediu nr. 36”, precizează RAJA.

Compania ține să amintească faptul că a investit în Buftea aproape 110 milioane de lei. Investițiile au vizat extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare pe o lungime totală de 98 kilometri (53 kilometri sunt doar sisteme de alimentare cu apă noi edificate), realizarea unei stații de epurare moderne, dar și reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare apă potabilă. Toate aceste investiții au dus la creșterea calității apei potabile, lucru ce poate fi confirmat și de către autoritățile locale și centrale, responsabile cu monitorizarea calității apei.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă