Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UDMR continuă să facă legea în Ministerul Educației

Ordinul ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, aprobă finanțarea de către stat a mai multor concursuri și olimpiade școlare în limba maghiară, decât cele de limba română sau pentru alte minorități etnice.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2019 - 09:26

Ministrul Educației s-a schimbat, Ecaterina Andronescu preluând pentru a patra oară frâiele Învățământului. Cu toate acestea, UDMR continuă să aibă o puternică influență în Ministerul Educației Naționale (MEN).

Ca în anii precedenți, Ministerul Educației finanțează mai multe concursuri școlare în limba maghiară, decât cele în alte limbi ale minorităților și chiar față de cele în limba română, cum se poate observa în Ordinul semnat recent de Ecaterina Andronescu. Astfel, printre altele, MEN finanțează, în 2019, Concursul de ortografie „Simonyi Zsigmond”, Concursul național de ortografie „Implom József”,  Concursul național de ortografie „Fürkész”,  Concursul de recitare „Vidám Versek Versmondó Versenye”,  Concursul de recitare balade și basme populare „Kriza János”. Din cele 12 concursuri naționale destinate minorităților, finanțate de MEN, doar trei sunt destinate altor etnii. În plus, Ministerul Educației mai finanțează și concursuri de fizică sau transdisciplinare în limba maghiară și o olimpiadă de matematică destinată elevilor din aceeași minoritate etnică.

Nu mai puțin de șase olimpiade școlare în limba maghiară au fost aprobate pentru finanțare de Ministerul Educației.

Contactată telefonic, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, ne-a spus că nu știe dacă situația stă “chiar așa” (dacă sunt mai multe concursuri școlare în limba maghiară finanțate de MEN, față de cele de limba română sau destinate altor minorități etnice) și a spus că va verifica.

Coincidență sau nu, de mai bine de zece ani, funcția de secretar de stat pe învățământ în limbile minorităților este ocupată de persoane de naționalitate sau etnie maghiară. Până acum un an, funcția menționată a fost ocupată de András György Király, care a fost înlocuit de Irina Elisabeta Kovács, de naționalitate maghiară, după cum se menționează și în CV-ul său de pe site-ul MEN.

Fostul ministru al Educației, Valentin Popa, ar fi părăsit funcția în urma unui conflict cu UDMR, PSD alegând să-i retragă sprijinul. Popa vroia ca orele de Limba română să nu mai fie predate de profesorii de altă etnie și cu o altă specializare. «Noi am spus că nu discutăm cu coaliţia guvernamentală atâta timp cât ministrul Educaţiei, la iniţiativa personală a ministrului, s-a inclus un articol în Legea învăţământului despre modul în care trebuie predată limba română în clasele primare (cu predare în limba maghiară, n.r.). Noi n-am putut fi de acord pentru că a atins zeci de mii de copii şi foarte mulţi pedagogi. Oricum a fost inechitabil şi din punct de vedere profesional nu a fost motivat. S-a ajuns până în situaţia în care ministrul a avut două posibilităţi: fie să iniţieze anularea celor două articole, fie să se accepte propunerile noastre. Am reuşit să facem faţă acestei „teme pentru acasă“. Opinia publică românească a spus că am şantajat guvernul. Nu, noi nu am şantajat guvernul, noi a trebuit să facem o îmbunătăţire şi dacă îmbunătăţirea nu s-a putut face decât prin retragerea ministrului, asta este», declara Kelemen Hunor, după demisia lui Valentin Popa.  

Vezi aici Ordinul Ministrului Educațíei.

Comentarii

loading...