14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSocialTulcea: Soluţii pentru stoparea eroziunii malului românesc al Dunării

Tulcea: Soluţii pentru stoparea eroziunii malului românesc al Dunării

“Pericol iminent nu este în zona respectivă şi cred că acest lucru trebuie subliniat în primul rând. Însă da, sunt foarte de acord cu domnul primar Cernega (Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, n.red.) că trebuie făcut un studiu şi căutate soluţii de stopare a acestui fenomen de eroziune a malului românesc”, a declarat Furdui, printr-un comunicat de presă postat joi pe site-ul Prefecturii, după ce acesta a vizitat, miercuri, zona Călin-Podişcă afectată de curenţii fluviali, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) şi autorităţi locale.

La începutul acestei săptămâni, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega, a anunţat că a solicitat sprijinul autorităţii judeţene şi pe cel al Guvernului României, din cauza accentuării fenomenului de erodare a malului românesc al Dunării.

“Situaţia nu este tocmai uşoară. Curenţii şi-au schimbat direcţia şi bat în malul românesc. Acolo, pământul nu se prăbuşeşte într-un ritm regulat. Apa bate la baza digului, iar periodic malul se prăbuşeşte pe o lungime de cel puţin 10 metri. E nevoie de piatră la mal, pentru că altfel nu ştii în ce situaţie putem ajunge”, a afirmat primarul comunei Ceatalchioi.

În opinia acestuia, în zonă trebuie intervenit în condiţiile în care în ultima perioadă digul este îmbibat cu apă, după ninsorile de acum câteva săptămâni, iar nivelul Dunării va creşte cel mai probabil săptămâna viitoare.

Potrivit datelor furnizate de SGA, Dunărea nu a depăşit cota de atenţie în niciun punct din judeţul Tulcea, zonele sensibile din Deltă fiind localităţile care nu au diguri de protecţie.

În judeţul Tulcea există diguri cu o lungime totală de 1.200 de kilometri şi, conform specialiştilor în domeniu, un sfert din această lungime necesită lucrări de intervenţii.

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă