Tulcea: Pesta porcină africană, confirmată în două sate de la graniţa româno-ucraineană

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, luni, prezenţa pestei porcine africane (PPA) în cele patru gospodării private din satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi, Delta Dunării, relatează Agerpres.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.06.2018 - 13:51

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, suspiciunea privind prezenţa PPA în cele două comunităţi a apărut vineri, 8 iunie, după ce câteva din suinele din gospodăriile respective au murit, iar rezultatele analizelor de laborator efectuate la Tulcea au confirmat sâmbătă după-amiază prezenţa virusului.

Pentru o a doua confirmare, DSVSA a transmis duminică probe la IDSA, iar, în paralel, autorităţile au trecut la eutanasierea tuturor suinelor din cele patru gospodării şi la neutralizarea şi dezinfectarea micilor ferme şi au impus filtre la trecerea Dunării cu bacul din suburbia Tudor Vladimirescu, astfel încât niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a judeţului.

"IDSA Bucureşti a confirmat prezenţa pestei porcine africane în satele Sălceni şi Ceatalchioi", a menţionat directorul Tuchilă.

Conform Planului de contingenţă al României pentru PPA, medicii veterinari urmează să treacă la sacrificarea tuturor suinelor din exploataţiile de contact din cele două localităţi, dacă acestea există, şi monitorizează efectivele de porcine din comunităţile aflate la o distanţă de până la 10 kilometri de cele două focare.

Măsurile din planul amintit interzic totodată mişcarea animalelor din zona respectivă.

Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări şi care produce mari pagube socio-economice.

De la sfârşitul anului 2015 până în prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi cei ai Direcţiei Silvice sunt într-o permanentă activitate de informare şi de prevenire a apariţiei acestor boli. Pentru sezonul de vânătoare 2017-2018, ARBDD a emis autorizaţie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistreţ pe fondurile cinegetice limitrofe graniţei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir şi Popina.

Vânătoarea în Deltă este interzisă de mai mulţi ani, acţiunile de extracţie efectuându-se doar de agenţi ecologi ai ARBDD, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice şi ai DSVSA.

Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.

Focarul identificat zilele trecute în cele două sate din comuna Ceatalchioi este primul de acest tip din judeţul Tulcea.

Comentarii