9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialTrei oameni s-au înecat luni în Marea Neagră

Trei oameni s-au înecat luni în Marea Neagră

Trei oameni s-au înecat luni în Marea Neagră. Încă de dimineață salvamarii au arborat steagul roșu care interzice înotul, dar foarte mulți turiști au ignorat interdicția.

Salvamarii au avut zeci de intervenții pentru recuperarea turiștilor din valuri. Din păcate, la Saturn, un tânăr de 23 de ani nu a mai putut fi salvat, în ciuda manevrelor de resuscitare. La fel s-a întâmplat și la Eforie Nord, unde doi bărbați au murit înecați.

Un salvamar a murit în timp ce încerca să salveze un turist care a ignorat steagul roșu arborat pe plaja din Eforie Nord. Turistul nu a scăpat nici el cu viață. În total trei oameni au murit luni înecați pe litoral, unde valurile sunt uriașe.

Trei oameni s-au înecat în Marea Neagră, într-unul din cazuri victima fiind cea care a tras la fund pe salvamarul venit să o ajute

Gelu Vătămănescu, șeful salvamarilor din Eforie Nord, a declarat pentru Digi24 că salvamarul care a murit se afla în timpul serviciului.

„În jurul prânzului, o persoană se afla în situație de înec, un caz tipic de persoană care nu respectă steagul arborat și care se aventurează în valuri. Un salvamar a intrat în mare după bărbat, iar când a ajuns în preajma lui a încercat să-i dea tubul, să-l asigure. În acel moment, panicat, turistul s-a agățat de salvator și l-a trans la fund… Au fost momente critice, a mai intervenit un salvamar, dar când a ajuns era prea târziu”, a declarat Gelu Vătămănescu, potrivit digi24.ro.

Cei doi au fost aduși la mal, s-a încercat resuscitarea lor, dar fără rezultat.

Semnificația steagurilor arborate de salvamari

Steagul roșu-galben

„Sunt culori internaționale. Dacă mergem oriunde, pe o plajă care este supravegheată de salvamar, se arborează steagul roșu cu galben. El semnifică prezența salvamarilor la locul de muncă și că plaja este supravegheată”, spune coordonatorul șef al salvamarilor, Gabriel Culea.

Steagul galben

„În momentul în care marea începe să fie mai agitată, să fie apa mai rece, să fie curenți, ondulația valului să fie din ce în ce mai mare, se arborează steagul galben, concomitent cu cel roșu și galben, ceea ce semnifică prezența unui pericol. Avertizăm turistul să nu lase copiii nesupravegheați, cu obiecte gonflabile, pentru că atunci când ondulația valului începe să crească, îi poate dărâma. Ei consideră că se află în siguranță, dar de fapt deja intră într-un real pericol. Atunci, le este recomandat doar celor experimentați să intre în apă, celor care pot înota și pe valuri”, a mai spus Gabriel Culea, potrivit euronews.ro.

Steagul roșu

„Cel mai periculos este când marea devine foarte agitată, curenții sunt foarte puternici, riscul de înec este foarte crescut, iar atunci se arborează steagul roșu. În ultimii ani, observăm o tendință și chiar vin și turiștii în sprijinul nostru și respectă această semnificație. Sunt anumite persoane care le ignora și, din păcăte, la unii dintre ei nu se poate face nimic. Natura trebuie respectată. Atunci când se arborează steagul roșu, că poate să fie o jumătate de zi sau două, trebuie, mai bine, să evităm, să privim marea și atât. Marea este un mediu periculos. Recomandarea este, în acest caz – interzis la scăldat.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă