Ofensivă împotriva „fumatului fără fum“

„Țigările electronice ar putea provoca osteoporoză, Alzheimer și Parkinson“

Asociația Tomis Antidrog Constanța se alătură demersului public inițiat de secretarul de stat al MAI și spune că metodele de marketing gen „testează gratuit” nu fac decât să încurajeze fumatul de la vârste fragede în balanță cu idea subliminală „sunt mai puțin nocive”.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 21.03.2018 - 11:11

 

La câteva ore după ce secretarul de stat Raed Arafat a atras atenția asupra „fumatului fără fum”, o organizație neguvernamentală din Constanța a întărit avertismentele acestuia. Asociația Tomis Antidrog Constanța se alătură demersului public inițiat de secretarul de stat al MAI și spune că metodele de marketing gen „testează gratuit” nu fac decât să încurajeze fumatul de la vârste fragede în balanță cu idea subliminală „sunt mai puțin nocive”.

 Este adevărat că încă nu există un studiu aprofundat asupra efectelor nocive ale acestor aparate, deoarece sunt noi pe piață, dar vă prezentăm în imagini două motive care ar trebui știute și luate în considerare în momentul în care alegem să folosim aceste aparate. Primul motiv ar fi folosirea foiței de aluminiu care protejează tutunul din țigări, pentru a nu exista riscul unui foc deschis. Folia de aluminiu încălzită, conform specialiștilor, poate duce la apariția unor boli precum osteoporoză şi -Alzheimer. Folosită pe timp îndelungat, aceasta duce la demență, stări de vomă şi de greaţă. Deşi este greu de crezut acest lucru, aluminiul duce la multe dereglări hormonale în viaţa noastră. Folia de aluminiu a fost interzisă și în industria alimentară”, spune George Drăgan, președinte Tomis Antidrog Constanța.

 


Filtru din PVC

 


Un al doilea motiv este înlocuirea filtrului clasic cu un filtru din PVC. Pe cât este de nociv, pe atât este de „prezent” în casa noastră: în alimente, în staniolul în care împachetăm sandviciurile, în vasele de gătit şi tacâmuri, în antiperspirante, chiar şi în unele medicamente. Şi apa conţine aluminiu, dar sub formă de săruri, fiind singura situaţie când nu este nociv. „Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinico-pschi, specialist în alimentaţie. Numeroase cercetări au arătat că unele tipuri de plastic ne afectea-ză direct sănătatea, spun ONG-iștii constănțeni. Un studiu realizat în cadrul Programului Național de Toxicologie, condus de Na-tional Institutes of Health din SUA, a arătat impactul asupra sănătății pe care îl are Bisfenolul-A (BPA), cel mai periculos compus al plasticului policarbonat, prescurtat PC (tip 7). PVC se găsește în recipiente de mâncare, în perdelele de duș, jucării, sticle de ulei vegetal, ambalaje de cosmetice, materiale medicale, cum ar fi mănuși chirurgicale, tuburi, catetere, pungi pentru sânge, măști de oxigen etc.

 


Pericol pentru -sănătatea publică

 


Reamintim că Raed Arafat a declarat că promovarea acestui tip de fumat este un pericol pentru sănătatea publică. „Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai  «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenirea la o ofensivă similară cu cea din anii ‘90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. El consideră că, dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a “noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor. 

Comentarii