Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Taxa municipală pentru apă uzată va fi majorată la 0,09 lei per metru cub

Cuantumul taxei municipale pentru apă uzată va fi de 0,09 lei/metru cub, începând cu data de 1 martie, conform unui proiect adoptat joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în condiţiile în care până în prezent taxa era de 0,05 lei/metru cub.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 22.02.2018 - 19:29

În expunerea de motive se arată că Primăria Municipiului Bucureşti a avut în derulare, în perioada 2006 - 2012, proiectul "Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate". În baza unei hotărâri de Consiliu General din 29 octombrie 2008 s-a aprobat colectarea taxei municipale pentru apă uzată, care are ca scop acoperirea serviciului datoriei împrumuturilor contractate cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (10 milioane euro) şi cu Ministerul Economiei şi Finanţelor (prin intermediul unui împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii - 25 milioane lei) pentru co-finanţarea necesară proiectului "Staţia de epurare a apelor uzate ale Municipiului Bucureşti" de la Glina.

Potrivit unui act adiţional la contractul de concesiune cu SC Apa Nova SA, cuantumul taxei municipale pentru apă uzată este "stabilit anual de către CGMB, în funcţie de suma anuală care trebuie recuperată şi de previziunea anuală privind volumele de ape uzate".

Conform expunerii de motive, pentru anii 2009, 2010 şi 2011 taxa a fost de 0,1 lei/metru cub, iar în 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 şi 2017 taxa a fost de 0,05 lei/metru cub.

În raportul de specialitate, majorarea este motivată prin: estimările SC Apa Nova SA privind volumul de apă uzată consumată; soldul contului Escrow la 30 septembrie 2017; sumele necesare rambursării împrumuturilor în lunile noiembrie-decembrie 2017, estimate la 7,3 milioane lei; cerinţele din contractele de împrumut privind suma minimă pentru scadenţele datoriei publice; sumele necesare în 2018 pentru rambursarea împrumuturilor.

Având în vedere că în mod eronat Apa Nova a început să colecteze taxa majorată începând cu data de 1 ianuarie, sumele încasate (în valoare totală de 40.000 de euro) vor fi returnate cetăţenilor, informează AGERPRES.

Comentarii

loading...