15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSocialȚara unde sunt uciși pădurarii vrea să fie luată ca exemplu

Țara unde sunt uciși pădurarii vrea să fie luată ca exemplu

“Să luăm exemple de bune practică şi, în acelaşi timp, să dăm exemple de bună practică”, i-a îndemnat șeful Romsilva pe angajații săi, în cadrul unei conferințe care a fost organizată, în România, împreună cu Ambasada Finlandei.

În fața ambasadoarei Finlandei, directorul general al RNP Romsilva a susținut că România practică o silvicultură „tradițională” dar care a preluat cele mai bune modele din Europa și că eventualele greşeli pot fi îndreptate prin colaborare şi prin adoptarea de bune practici.

“Am avut un vis. Visul meu spunea, la un moment dat, cum fac eu să aduc în această grădină frumoasă pe care înaintaşii ne-au lăsat-o toţi reprezentanţii pădurilor din România şi, de ce nu, din Europa? Eu am acest principiu de viaţă, că la orice lucru spun da, sunt un om pozitiv, caut soluţii. Cred în ideea că suntem născuţi să rezolvăm probleme, şi nu să facem probleme. Semestrul I al acestui an a făcut ca România să fie la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Semestrul II face ca Finlanda să aibă această Preşedinţie. Finlanda are o şcoală şi o practică de silvicultură recunoscute în lume. România are cele mai valoroase păduri din Europa. Ne lăudăm cu ele, pentru că avem argumente. Practicăm o silvicultură tradiţională care cred că a luat ce a fost mai bun din Europa. La noi a contat să lucrăm cu pădurea şi cu natura, pentru că nu întotdeauna ne-a fost favorabilă şi am încercat să învăţăm să lucrăm cu natura”, a declarat Gheorghe Mihăilescu.

El a mai precizat că a reușit să aducă în România și doi oficiali ai unei organizaţii internaţionale: “Este vorba despre Comitetul UNESCO, pentru a putea să vină să vadă parcurile naţionale şi naturale, pădurile virgine şi cvasi-virgine din România şi, de asemenea, Reţeaua Natura 2000, pentru exemplul de bună practică. Am un principiu în viaţă: adevărul e unul singur, minciunile pot fi mai multe. Cum afli adevărul? Cunoscând, aflând. I-am invitat din nou, am fost la Domogled şi au văzut acele parcuri. Eu am fost de trei ori anul acesta la Comitetul UNESCO şi mi-au spus că sunt singurul care am îndrăznit să mă duc la Comitetul UNESCO de la Viena, să le spun: veniţi să vedeţi că avem lucruri frumoase. Dar, da, mai şi greşim… Numai cine nu munceşte, nu greşeşte, dar suntem dispuşi să îndreptăm aceste erori şi să colaborăm. Să luăm exemple de bune practică şi, în acelaşi timp, să dăm exemple de bună practică. Suntem de bună credinţă”, a subliniat Gheorghe Mihăilescu.

Toate aceste precizări au fost făcute în cadrul unui seminar intitulat “Pădurile – schimbări climatice, sustenabilitate şi bioeconomie”.

Viziunea optimistă a conducerii Romsilva față de situația pădurilor din România vine flagrant în contradicție cu evenimentele înregistrate în ultimii ani. Chiar potrivit datelor oficiale, aproape 200 de agresiuni s-au comis asupra angajaților Romsilva în ultimii cinci ani, iar doi pădurari au fost uciși în ultimele trei luni. Romsilva a oferit câteva răspunsuri la întrebările ziarului “România liberă”, dar răspunsurile oferite sunt neconvingătoare.

Cităm:

“Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are un număr de 6310 de posturi de pădurari, cu un salariu de încadrare de 2.378 lei, la care se adăugă diferite sporuri (vechime, risc, indemnizații, fidelitate etc) ajungând la un salariu brut de 4.611 lei. Conform Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, familia pădurarului decedat beneficiază de următoarele drepturi (extras din CCM):

(1) În afară de ajutoarele prevăzute de lege, administrația mai acordă salariatului sau familiei, după caz, următoarele ajutoare sociale: echivalentul a 6 salarii medii brute pe economie, conform ultimei situaţii comunicate de către Institutul Naţional pentru Statistică, în cazul decesului salariatului; un ajutor social, în cuantum de 4000 lei plătit de unitate la decesul soţului/soţiei sau la decesul unei rude de gradul I (copii şi părinţi). De acest drept poate beneficia un singur membru al familiei, angajat al regiei. În situaţia în care persoana decedată a fost salariată a unității, ajutoarele prevăzute la lit. a) si c) se cumulează. În afara ajutoarelor sociale de la alin. (1) lit. a) şi c), familia salariatului decedat mai poate beneficia de unele ajutoare materiale, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, sub formă de sponsorizare. În vederea asigurării unor condiţii mai bune de muncă şi de viaţă salariaţilor, unitatea va asigura următoarele bonusuri: acordarea anual, în mod gratuit, proporțional cu timpul efectiv lucrat, a unui volum de 6 mc lemn fasonat pentru încălzirea locuinţei, fiecărui salariat,  soţului supravieţuitor sau copiilor aflați în întreținere până la maxim 26 ani, dacă își continuă studiile, rămaşi orfani, ca urmare a decesului salariatului”.

La fel ca în cazul oricărui cetățean al acestei țări, agresiunile comise asupra pădurarilor se pedepsesc conform prevederilor Codului Penal în vigoare. Personalul de teren din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, la fel ca personalul instituțiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naţionale autorizat să deţină, să poarte şi să folosească arme de foc din dotare, poate face uz de armă, în legitimă apărare sau în stare de necesitate, potrivit legii. Conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva a solicitat modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent, pentru a asigura o protecție reală a personalului silvic, pentru a-i consolida autoritatea, având în vedere creșterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violență fără precedent asupra acestuia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...
Ultima oră
Pe aceeași temă