15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialSute de mii de copii vor învăța în școli cu risc de...

Sute de mii de copii vor învăța în școli cu risc de incendiu

Noul an școlar debutează luni și îi prinde din nou nepregătiți pe reprezentanții administrațiilor locale, cei care ar trebui să asigure spații optime pentru desfășurarea procesului didactic. În multe cazuri nu au fost luate nici măcar măsurile de siguranță pentru elevi și preșcolari sau pentru cadrele care își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ.

Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), și în noul an școlar doar aproximativ 15% din clădirile destinate desfășurării activităților de învățământ au autorizație de securitate în caz de incendiu. În total, la nivel național sunt 20.000 de clădiri destinate activităților didactice, iar în cazul a 55% din acestea nu se poate discuta despre autorizație de incendiu, deoarece sunt prea vechi.

Situația este aproximativ aceeași ca anul trecut, comparând datele primite de Ministerul Educației Naționale (MEN) de la IGSU.

  

Numărul elevilor și preșcolarilor, în continuă scădere

Conform estimării Ministerului Educației, în anul școlar 2018-2019 vor fi înscriși aproximativ 2,9 milioane de copii, număr în continuă scădere în ultimii ani.

Potrivit datelor MEN, în anul școlar 2013-2014 au fost înregistrați 3.214.845 de copii, în 2014-2015 – 3.164.470, în 2015-2016 – 3.079.944, în 2016-2017 – 2.949.866, iar în 2017-2018 – 2.908.872 (date MEN, nevalidate de INS).

Autorizarea construcțiilor de învățământ pentru securitate la incendiu este obligatorie, în prezent, conform prevederilor HG nr. 571/2016: „Se supun autorizării privind securitatea la incendiu clădirile sau spaţiile amenajate în clădiri, având destinaţia de învăţământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preșcolari, elevilor, studenților, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 150 mp“.

Nu se supun autorizării privind securitatea la incendiu construcţiile de învăţământ date în exploatare anterior anului 1992 (anterior intrării în vigoare a prevederilor HG nr. 51/1992) pentru grădiniţe, respectiv anterior anului 1998 (anterior intrării în vigoare a prevederilor HG nr. 571/1998) pentru toate categoriile de construcţii de învăţământ, în măsura în care la acestea nu s-au realizat ulterior modificări constructive.

 

Fără autorizație, și la stat, și la privat

Aproape 500 de unităţi de învăţământ atât de stat cât şi private din București nu deţineau, în luna mai, autorizaţie de securitate la incendiu, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, autorităţile precizau că doar 30 de şcoli funcţionează cu autorizaţie ISU. Situația nu s-a schimbat, cu câteva zile înaintea debutului noului an școlar.

Potrivit datelor centralizate de ISU Bucureşti – Ilfov, dintr-un total de aproximativ 650 de şcoli de stat şi private, în jur de 500 de unităţi de învăţământ nu deţin autorizaţia pentru siguranţa la incendii, în timp ce doar 30 de şcoli funcţionează în baza acestui document.

În ceea ce priveşte situaţia şcolilor de la stat, din 403, cinci au autorizaţie de securitate la incendiu, 317 nu au autorizaţie ISU, iar 81 nu necesită obţinerea acestui document.

În învăţământul privat sunt 226 de şcoli în Capitală, dintre care 25 au autorizaţie de securitate la incendiu, 179 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar alte 22 nu necesită obţinerea autorizaţiei ISU.

“La momentul de faţă, în vigoare este HG 571/2016, în care este prevăzută obligativitatea obţinerii autorizaţiei la incendiu pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ, cu aria desfăşurată sau mai mare sau egală cu 150 mp”, se arată într-un comunicat de presă al ISUBIF.

Conform inspectorilor din cadrul ISUBIF, clădirile în care funcţionează instituţii şcolare construite înainte de anul 1998 şi care nu au suferit modificări structurale, lucrări de consolidare ori schimbări de destinaţie nu necesită obţinerea autorizaţiei la incendiu.

Un incendiu a izbucnit, luni dimineaţă, la Şcoala nr 124, situată pe strada Mărgeanului nr. 10, în sectorul 5 al Capitalei. Flăcările au fost lichidate în totalitate de către echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov după 7 ore.

Unitatea de învăţământ nu are autorizaţie de securitate la incendiu, instituţia de învăţământ obţinând în 2001 un aviz ISU pentru lucrări de consolidare şi refuncţionalizare, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

 

Risc în peste 100 de școli din Dâmbovița

Și în Dâmbovița situația este îngrijorătoare. Peste o sută de clădiri din cele aproape 600 de imobile în care funcţionează unităţi de învăţământ din judeţul Dâmboviţa nu au autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Reprezentanţii ISU vor face, de la 1 septembrie, controale în şcoli pentru prevenirea incendiilor.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa, în judeţ funcţionează 530 de unităţi de învăţământ preuniversitar, în 596 de clădiri.

Dintre acestea, 63 de clădiri deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 430 de clădiri nu fac obiectul autorizării, iar 103 clădiri nu au autorizaţie de securitate la incendiu. În cele 103 clădiri care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu funcţionează 107 unităţi de învăţământ.

Conform sursei citate, de la 1 ianuarie şi până în 31 iulie au fost depuse 73 de cereri pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, din care au fost respinse 13 cereri pentru avize de securitate la incendiu şi 11 cereri pentru autorizaţii de securitate la incendiu. Au fost emise 13 avize şi o autorizaţie de securitate la incendiu.

În aceeaşi perioadă, specialiştii au făcut controale de prevenire la 33 de unităţi de învăţământ, indiferent dacă acestea deţin sau nu autorizaţie de securitate la incendiu. În timpul controalelor, au fost identificate 50 de deficienţe şi au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, conform legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.

De asemenea, pe timpul controalelor au fost desfăşurate 14 activităţi de informare preventivă (instruiri şi lecţii deschise) pentru cunoaşterea pericolelor şi prezentarea regulilor de comportare din unităţile de învăţământ şi s-au făcut patru exerciţii de evacuare în cazul producerii unui incendiu sau cutremur, la care au participat 522 de cadre didactice, personal auxiliar şi elevi.

Reprezentanţii ISU Dâmboviţa arată că de la 1 septembrie vor avea loc controale de prevenire la unităţile de învăţământ din judeţ care îşi desfăşoară activitatea în construcţii care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi care nu au întreprins niciun demers pentru obţinerea actului.

Totodată, reprezentanţii ISU Dâmboviţa fac câteva recomandări pentru evitarea unor incendii în unităţile de învăţământ: verificarea instalaţiilor electrice, de încălzire şi a instalaţiilor de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice de către personal autorizat, eliminându-se defecţiunile constatate; lucrările de termoprotecţie/ignifugare a elementelor combustibile din structura construcţiilor se vor executa cu personal atestat; protecţia golurilor din elementele de construcţie cu rol de compartimentare (pereţi, tavane) cu materiale rezistente la foc cel puţin 15 minute; verificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor de către personal autorizat; asigurarea necesarului de stingătoare, a evacuării rapide şi sigure a persoanelor şi bunurilor din clădire.

De asemenea, se recomandă afişarea planurilor de evacuare pe fiecare nivel, pe căile de acces şi în locurile vizibile, stabilirea unui sistem de anunţare-alarmare în caz de incendiu, iar clasele în care sunt elevi cu handicap locomotor şi clasele I să fie amplasate, pe cât posibil, la parter. Înainte de sezonul rece se vor verifica, cu personal autorizat, mijloacele de încălzire locală (sobele cu/fară acumulare de căldură şi coşurile pentru evacuarea fumului), eliminându-se eventualele defecţiuni şi asigurându-se buna funcţionare a acestora, mai spun reprezentanţii ISU Dâmboviţa.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă