12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialSute de medici ATI amenință că nu vor mai intra în sălile...

Sute de medici ATI amenință că nu vor mai intra în sălile de operații

Medicii spun că demersul lor este unul de reparație morală în sensul, litera și spiritul Legii 153/2017 de a valoriza medicii și a opri hemoragia de specialiști în străinătate: ”Nu cerem creșteri, nu cerem măriri de sporuri, dar ne cerem cu demnitate drepturile consfinţite prin lege. Iar legea nu se negociază. Profesia nobilă de medic reprezintă prin excelenţă încununarea a cel puţin un sfert de secol de învăţat, eforturi, sacrificii şi dedicație continuă în respect pios pentru pacient!”.

Anexa 10, mărul discordiei

În acest context, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a anunţat că protestează împotriva implementării Anexei 10 la regulamentul de  sporuri şi acuză că aceasta s-a transformat într-un mecanism de egalizare a salariilor, mecanism perfid care are menirea de a corecta o lege a salarizării extrem de contestată. CFSMR susţine că sporurile sunt o reflectare a riscurilor la care este supus un angajat la locul de muncă, iar cuantumul sporurilor ar trebui să fie acelaşi (acelaşi procent din salariu, care se adaugă la salariul de bază, pentru toţi angajaţii): “Chiar dacă procentul sporurilor este redus la 30% din fondul total de salarii (la ordonatorul principal de credite, cum spune legea), ele nu pot fi cele mai mici la vârful piramidei salariale şi în creştere progresivă la personalul din subordine”.

În plus, sindicatul medicilor acuză autorităţile că au negociat preferenţial doar cu anumite organizaţii sindicale, lăsând în afara negocierii marile confederaţii: „Toate încercările federaţiei noastre de a ajunge la negocieri măcar în calitate de observatori nu au avut succes. În acest sens, credem că cei care au negociat cu ministerul ar trebui să îşi asume acest regulament, informându-şi corect membrii cotizanţi, precum şi pe ceilalţi angajaţi din sistemul sanitar. Ierarhizarea sporurilor din această anexă (catalogată drept regulamentul ruşinii şi al umilinţei) arată clar că la negocierea acestui act normativ s-au protejat doar interesele unor categorii de personal, salariaţii cu studii superioare fiind clar dezavantajaţi”.

Şi Sindicatul Promedica îndeamnă reprezentanții Ministerului Sănătății să elimine prevederile art. 19 și ale Anexei 10, în caz contrar ameninţă că va recurge “la toate măsurile legale pe care le avem la dispoziție pentru înlăturarea acestui grav abuz, urmând a solicita inclusiv instanțelor de judecată suspendarea și, în final, nulitatea actului”.

Sistemul sanitar, în pragul războiului civil

Dr. Laura Zarafin, medic anestezist la un spital bucureştean, explică modul discriminatoriu de aplicare a noilor norme de acordare a sporurilor: “Suntem, alături de urgentiști, cei chemați de toți colegii noștri din alte specialități (fie ele medicale sau chirurgicale) întotdeauna când starea vreunui pacient devine critică. Suntem cei care trăim întotdeauna, cât timp suntem în spital, sub o presiune infernală, tocmai pentru că lucrăm în secțiile unde se adună toate cazurile grave și unde moartea este mereu la pândă. Cei mai mulți dintre noi suntem oameni normali, nu avem nici două inimi și nici din fier nu suntem făcuți, de multe ori stăm peste 14 ore în picioare (alergând în gardă în mai multe secții, uneori în clădiri diferite); suntem cei care trebuie să fugim cu sufletul la gură când sună telefonul – pentru că fiecare minut contează și poate face diferența între viață și moarte. Cei mai mulți dintre noi am primit, tocmai din aceste motive, sporuri între 75 și 85%; mai ales că numărul nostru a atins un prag critic, prin plecarea masivă a colegilor noștri în alte țări UE. Prin anularea sporului ca procent din salariu și acordarea lui în sumă fixă nu numai că salariile noastre nu se vor dubla (cum se trâmbițează în presă de peste un an), ci am ajuns în situația în care ne-am bucura să rămână cum erau în februarie 2018. Ni s-ar fi părut mult mai corect să se stabilească o grilă onestă de salarizare, echitabilă și care să aibă în vedere aspectele specifice fiecărei specialități în parte, gradul de uzură psihică și fizică, precum și riscul de îmbolnăviri. Din păcate, nu s-a agreat niciodată acest lucru și ne găsim acum în această realitate: negocieri – de formă, de altfel – privind regulamentul de sporuri”. 

La rândul său, dr. Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, atrage atenţia că legile proaste îi fac pe angajați să se canibalizeze. Medicul crede că este vorba despre “un regulament de sporuri haiducesc: hai să luăm de la «bogați» și să dăm la «săraci», pentru că noi, legiuitorii, avem mintea odihnită. Iar dacă treaba nu ne iese, ia vedeți voi, «bogații» și «săracii» urnelor de vot, ia împărțiți-vă voi banii cum știți, ia omorâți-vă între voi, doctori cu doctori, asistente cu doctori, asistente cu asistente, că noi am fost deștepți și v-am pus rău cu restul populației: ia uite, frate, le cresc salariile și tot sunt nemulțumiți, ʼr-ar ai dracuʼ de nesătui! Și, uite-așa, sistemul sanitar a ajuns în pragul războiului civil”.

Şi dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, avertizează că tăierea sporurilor pentru categorii diverse de medici se va traduce, pe lângă frustrarea personalului medical, în specialităţi întregi în criză din cauza lipsei de personal, care va migra spre posturi mai bine plătite. El susţine că este vorba, „pe de-o parte, de creşterea salariilor, dar, pe de altă parte, de scăderea sporurilor, aşa că veniturile rămân aceleaşi. Dar, în spaţiul public se ştie acum că medicii au salarii de 3.000 de euro, ceea ce este cumva departe de adevăr”.

“Anexa 10, aşa cum ne-a fost prezentată de către Ministerul Sănătăţii, sfidează orice logică şi orice ierarhie salarială. Situaţia în care sporurile asistenţilor şi ale personalului auxiliar sunt de două până la trei ori mai mari decât cele acordate medicilor din aceeaşi instituţie este o  expresie a unei nedreptăţi şi sfidări la adresa personalului cu studii superioare.” (Camera Federativă a Medicilor)

“Vom face noi analize, vom reașeza Regulamentul de sporuri pe categorii de personal pentru că ne interesează soarta personalului medical și a angajaților din sistem.” (Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii)

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă