11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialSunt așteptate fenomene hidrologice de o „severitate deosebită”. Autoritățile ar putea emite...

Sunt așteptate fenomene hidrologice de o „severitate deosebită”. Autoritățile ar putea emite cod roșu

„În următoarele ore vom actualiza şi mesajul de avertizare hidrologică, practic, pe baza informaţiilor actuale, se impune o extindere a zonelor vizate de Cod portocaliu, o extindere la nivelul bazinelor hidrografice Jiu, afluenţii Mureşului din judeţele Hunedoara şi Alba, respectiv bazinele hidrografice din Ialomiţa, Buzău şi foarte probabil şi Putna, bazin superior”, a spus Marius Mătreaţă, la videoconferinţa cu prefecţii din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente, care a avut loc la sediul MAI, transmite Agerpres.

„Fenomenele hidrologice periculoase ne aşteptăm să capete o severitate deosebită, mai ales începând din această seară şi pe parcursul zilei de mâine (luni – n.r.) pentru bazine hidrografice din judeţele Sibiu, Braşov, Vâlcea, Argeş şi, în funcţie de evoluţie, foarte probabil şi mâine se va impune o actualizare a avertizării hidrologice. Până în prezent am avut fenomene hidrologice periculoase doar la nivelul bazinelor hidrografice mici, scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii la nivel local şi viituri rapide pe râurile mici, ca urmare a efectului cumulat al precipitaţiilor înregistrate până în acest moment, dar mai ales a episoadelor de precipitaţii deosebit de însemnate cantitativ pe care le aşteptăm pentru următoarele 48 de ore”, a adăugat acesta.

El a adăugat că vor apărea probleme deosebit de severe şi la nivelul bazinelor hidrografice cu suprafeţe medii şi mari, iar situaţia va trebui monitorizată cu deosebită atenţie, mai ales începând din după-amiaza zilei de duminică.

„În funcţie de evoluţie este posibil să ajungem astăzi, chiar din această seară, pe unele râuri mici la situaţii de severitate care să impună emiterea unor avertizări hidrologice de fenomene imediate Cod roşu şi nu excludem posibilitatea să avem situaţii de severitate care să impună emiterea unui Cod roşu şi la nivelul bazinelor hidrografice cu suprafeţe medii şi mari începând de mâine”, a precizat acesta.

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară, valabil de duminică, ora 16:00 până marţi la ora 21:00, a anunţat reprezentantul ANM la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandament de urgenţă.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă